2019-01-31 65 浏览
新年嘅菜式就当然要有新年气氛啲!同班Fd提早食团年饭,见到有新年Menu几过瘾,一齐试吓先! 🧧大红大紫小笼包($68)小笼包就食得多,但红色嘅小笼包就真系第一次!其实里面系XO酱加带子,混合猪肉嘅小笼包!味道几特别,XO酱嘅香味渗入猪肉里面,香得来有少少辣,而且皮薄得黎又包得实正,汤汁完全留到系小笼包里面,唔会一夹就散,赞! 🦐姥姥金汤全家福($168)睇个样已经赢咗🤣面头铺满晒新年嘅材料,包括海参、鸡🐔、虾🦐⋯⋯成个小型盆菜咁,份量又唔算好大,如果得两个人食,又想应下节,拣呢个就啱晒啦! 🐟年年有余老坛酸菜鱼($108)新年当然要有鱼,卖相好应节,成盘红当当的!望见以为好辣,但系食落去又OK㖞,酸菜味道比较出,唔算好辣,但有辣香,鱼块好滑,但又唔容易散,加埋莲藕片同豆干面伴底,好惹味 🍤黄金虾仁炒饭($72)叫得黄金,就梗系有咸蛋黄啦!咁邪恶嘅嘢,又点会唔好食🤣饭炒得比较干身,粒粒分明,加埋juice嘅虾仁,中和返个口感🥰 🍛吉祥平安八宝饭($58)八宝饭中间包着豆沙馅,面头再加上红枣、芒果、蜜饯车厘子,最后仲淋上桂花汁,感觉就好似食紧糯米饭咁,几得意 🍵雪梨红枣茶($18)红枣加

新年嘅菜式就当然要有新年气氛啲!

🧧大红大紫小笼包($68)

🦐姥姥金汤全家福($168)

🐟年年有余老坛酸菜鱼($108)

🍤黄金虾仁炒饭($72)

🍛吉祥平安八宝饭($58)

🍵雪梨红枣茶($18)
红枣加雪梨,真系超级滋润!味道就偏甜d嘅!