2022-02-03
新年当然好多餐厅都未必会开门,所以系屋企附近行左阵见到「大茶饭」有开就入去左食晏。见到餐牌有台式菜之余仲有港式车仔面俾大家选择,但黎到当然要食台式野。lunch set基本上有一半既选择都系跟肉燥饭,今次就叫左「酥炸鱿鱼须配肉燥饭」。另外朋友仔就叫左a la carte menu既「花胶鸡粥」。「酥炸鱿鱼须配肉燥饭」:以依个价钱黎讲,个人觉得个份量算大份,虽然鱿鱼须大部分都比较细旧,但胜在够香口,同埋唔会太多炸粉。肉燥都唔会太咸,但普遍感觉唔算太惊喜。「盐酥鸡」:套餐加左$22配埋「盐酥鸡」,初初以为得4/5旧,但黎到既时候见到个份量好似一碟小菜既份量咁,有成差唔多10旧。岩岩炸起既关系食落都热辣辣,调味粉唔会过多,岩岩好,鸡肉都够嫩滑,小食黎讲几抵食。「花胶滑鸡粥」:睇落去同平时香港食到既粥感觉比较稀身,但配料都算足料,花胶都有4/5旧。味道方面唔算浓,反而因为落左麻油既关系,比平时食开既粥有另一种香味,唔想食太重味既朋友仔不妨一试。
「酥炸鱿鱼须配肉燥饭」:
「盐酥鸡」: