2018-03-29
过新年就梗系食盆菜啦,出面街订个啲好多都系又贵啲料又薄,加上味道又麻麻。今年亲戚去左名将度订,亲自拣料落order,一盆要够全家人食㖞,梗系要大大盆,过年仲要名贵少少添啦,亲戚全部都好满意,即刻睇下有几足料先初一开炉食第一盆,卖相几正!鲍鱼用靓野自己发,非罐头鲍,仲有海参,发菜,瑶柱,蚝豉,冬菇,大虾等,唔系得个样,扣得好入味。黎个close up先,系咪睇见都流口水?食完个面,下层都唔系滥充数,有烧肉,烧鸭,鸡,猪手,手打虾丸等,再下层有少量萝卜,青菜等,虽然咁多野混埋一齐,个味又唔过咸,仲食到鲍汁啲鲜味。打破左一向觉得食盆都系得个咸字,有时仲会有叔味嘅感觉,原来盆菜都可以好好味。亲戚订左四个,帮手拎返外家,个个都足料㗎。几靓仔一个盆份量大到够三十人食,哈哈,个人觉得略微太多肉有啲腻,食到中途要加返啲菜平衡下
黎个close up先,系咪睇见都流口水?
亲戚订左四个,帮手拎返外家,个个都足料㗎。
几靓仔