2023-04-03 710 浏览
📌 UPLACE) - 土瓜湾九龙城道68号瑧尚U PLACE 地下G02-03号舖🗓(2/4) 星期日 ⏰ 中午12点左右 💈特式:以前系荃湾区做野,所以不时都会去呢间餐厅嘅旧舖,当时最钟意叫佢地个特大火腿奄烈,真系够2~3个人食,另外佢地d甜品,例如凤凰奶糊/杏仁奶糊都系一绝,坊间少有,仲有d特色饮品都系高质素,但呢间土瓜湾分店就真系逊色好多。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:今日一行4人,主力都系叫d特色/餐厅推介食物,例如超厚鸡蛋咸牛肉三文冶/大满足火腿奄烈/爆脆阿华田西多士等等,而家等我同大家讲下味道先。滑蛋沙嗲牛肉烩意粉 - 沙嗲牛肉味道真系几ok的,肉质亦唔错,滑蛋就系普通炒蛋,意粉口感亦做得唔错,但如果唔捞埋沙嗲牛肉食就完全无味,整体质素系几好,但卖$57蚊就真系一d都唔值。卤水豆腐 - 个豆腐大约一个成年男士拳头咁大,佢分左3件,味道都可以,表皮亦烟靭有咬口,但卤水味只系上到个面,入面只系得普通豆腐味,一件卤水豆腐卖$17蚊都系偏贵。豉油皇鸡翼(3只) - 3只鸡翼卖$24蚊就点都一定唔值,好食到识飞都系咁讲,其实佢个味同卤水豆腐差唔多,而且都有同一个缺点就系
🗓(2/4) 星期日 ⏰ 中午12点左右

🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱

豉油皇鸡翼(3只) - 3只鸡翼卖$24蚊就点都一定唔值,好食到识飞都系咁讲,其实佢个味同卤水豆腐差唔多,而且都有同一个缺点就系卤水味只系上到个面,入唔到入面。

大满足火腿奄烈 - 我好耐无去过荃湾间总店食唔知佢地系咪都缩左水,但以我记忆,呢个奄烈系我之前系荃湾食嘅一半size都无,馅料份量亦都少得可怜,但就卖$36蚊,比起荃湾menu上的火腿小奄烈$33蚊,仲要贵多$3蚊。

超厚鸡蛋咸牛肉三文冶 - 呢个三文冶做得系出色的,不过略嫌咸牛肉份量少,个种咸香味道唔系好出,我地加左$2蚊转烘底,出嚟个感觉系比正常方包好食香口,加埋烘底收$36蚊。

爆脆阿华田西多士 - 呢个系套餐,包埋一杯冻阿华田脆脆,夹埋就$60蚊,价钱都系偏贵,不过个西多士味道真系唔错,表面有阿华田脆脆,入面就有少少花生酱,不过如果佢入面改用阿华田酱相信会更好。

☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 除左跟餐个杯冻阿华田脆脆,我地另外仲叫左蛋白杏仁茶/佛手柑金枣茶/柚子蜜。
杯阿华田就系正常阿华田一杯再加左阿华田脆脆,但冰太多,越饮越无味;蛋白杏仁茶好淡,唔够味;佛手柑金枣茶同柚子蜜两杯饮落都无乜分别,都唔系好分得出有咩唔同,而且有点过甜。

🍽环境:餐厅环境就系正常茶餐厅/冰室格局,整体都干净同企理,但坐位就偏迫夹,而家枱面空间有限,枱面本身已放置餐具同调味,再放多2~3碟食物已经无晒位置咁滞,但值得一赞系呢间舖有几张户外枱可以比人带宠物入坐。

🤵🏻🤵🏻‍♀️🤵🏻‍♂️服务:员工服务正常,落单系扫枱面QR Code,上菜速度就一般,有某d食物/饮品要一催再催先上到。

💰💸价钱:叫左收上食物/饮品,埋单就$301蚊,我就觉得唔算好贵,但味道只系普通茶餐厅级数,就未致于要卖到呢个价钱。

🐲💬总结:只可以话佢地土瓜湾呢间舖只系普通茶餐厅嘅级数,同佢荃湾总店相差好远好远,我情愿花时间搭车去荃湾食都唔会因为就脚而帮衬。

推荐指数:❤️❤️🤍️🤍🤍
滑蛋沙嗲牛肉烩意粉