2022-06-13 190 浏览
之前食过beans觉得几好,一直想试荳子冰室,之前见到夜晚唔洗排队就入左去试💛🫶🏻环境干净企理,播住怀旧金曲,仲有好多卡位,坐得几舒服阔落👍🏻手机自助落单👍🏻当日去系weekend,无set,如果想叫小菜食饭就要另外加钱要饭/汤/甜品。想抵食d可以平日去,差唔多价钱有埋饭/汤/甜品(二人/四人套餐)。🧡中式牛柳 $92之前都有系其他茶餐厅食过,觉得个汁有d似咕噜肉。相反,呢度既调味比较酸,食落更加开胃。牛柳有6大旧,切得比一般茶餐厅大旧,但食落好腍,挂汁又唔会遮盖左牛肉本身既味,大旧d反而更加有口感👍🏻除左配菜比较少(真系得几条好幼既洋葱丝)之外,overall黎讲几出色。🧡鱼香茄子煲 $78鱼香茄子用煲上,个煲都有返咁上下深,装到大概一半多d,份量几多。相对上唔算话太油,味道都唔错但无咩镬气扣左少少分~🧡猴头菇响螺炖赤肉汤 $32 (如跟小菜叫优惠价+$20)个汤系清既,睇得出系炖汤,但少少失望因为真系无咩味(虽然都可以证明应该唔系味精汤),但饮落有少少寡。🧡虫草花子炖鸡脚汤 $32 (如跟小菜叫优惠价+$20)同响螺汤一样饮落比较淡,但可能用左虫草花,望落比较深色,卖相吸引d🫠但因

手机自助落单👍🏻

🧡中式牛柳 $92

🧡鱼香茄子煲 $78
相对上唔算话太油,味道都唔错但无咩镬气扣左少少分~

🧡猴头菇响螺炖赤肉汤 $32 (如跟小菜叫优惠价+$20)

🧡虫草花子炖鸡脚汤 $32 (如跟小菜叫优惠价+$20)
但因为有鸡脚,所以都有d油🤕

🧡豆腐花 $15
豆腐花热辣辣,够晒大碗,姜汁同黄糖都系另上,可以自行调配自己钟意既甜度同辣度,唔太多地方食豆腐花会有姜汁,食落几有风味,一大加分位👍🏻

🧡腿蛋包 $11
夜晚d包好多时都卖晒,呢个包系我另一日lunchtime既时候买既,顺便一次过打埋。
有时买包都要排队,如果想确保买到想食既包建议早少少去~
腿蛋包就正常发挥啦,系好大个既,入面有两块火腿夹住块蛋,而块蛋既颜色偏橙,卖相唔错,但馅料占既部份大概只有成个包既70%,呢个价钱就有少少唔太抵食🤨

味道:8.5/10
性价比:6/10

📍荳子冰室
将军澳同上水都有,当日去既系上水店➡️
上水智昌路3号上水中心2楼2038,2038B,2052号舖

📌人均消费: below $50-150

#hkfoodie #hkig #hkfoodieblogger #美食 #chateraise#怀旧冰室 #foodiegram #foodiehk #foodblogger #foodielife #foodie #香港美食 #香港好去处 #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodblog #豆腐花 #香港冰室 #茶餐厅