2017-06-20
最近突然好想食猪手,想食佢脆脆既猪皮,丰富既骨胶原!!所以今次黎到炸猪手好出名既「妹记」!同朋友两个人六点左右就黎到,唔驶BOOK枱可以直入建议如果七点先黎到既话,最好就先BOOK枱,因为满座率已经有七八成!!本身想叫个炸猪手,点知职员话「六十几蚊呢款炸猪手唔脆架,原只果款先脆!」心里有万个问号,炸完既野唔脆?! 点解?但重点系两个人点可能食得哂原只炸猪手?!…所以放弃左两个人叫左三个小菜,同两个白饭 ($10)鬼马油炸鬼 ($78)我估呢味应该系妹记第二款必点菜式呢款小菜鬼马在于虾滑酿左系油炸鬼入面,之后拎去炸但即使炸完,虾滑都唔会变干,仍然有浓浓既虾味!! 虾滑好有惊喜而油炸鬼炸到内外都十分干(个人觉得硬左D),已经食唔出系油炸鬼;但正正因为油炸鬼味淡同硬先可以特显返虾滑既虾味同弹椒盐鲜鱿 ($58)鱿鱼分量足够又唔厚粉,而且无炸过龙,仍然保持到外层少少脆粉浆同内里弹牙鱿鱼,但略嫌鱿鱼味唔够。不过,以呢个价钱食到呢个小菜已经算抵!! 出面咁上下质素都要六七十啦妹记小炒皇 ($78)呢度个小炒皇除左韭菜、虾干、腰果、鱿鱼仔、菜蒲条之外,仲多左鲜虾仁、元贝仔同银鱼仔。材料真系劲丰富!!
所以今次黎到炸猪手好出名既「妹记」!
同朋友两个人六点左右就黎到,唔驶BOOK枱可以直入
心里有万个问号,炸完既野唔脆?! 点解?
但重点系两个人点可能食得哂原只炸猪手?!…所以放弃左
两个人叫左三个小菜,同两个白饭 ($10)
鬼马油炸鬼 ($78)
我估呢味应该系妹记第二款必点菜式
呢款小菜鬼马在于虾滑酿左系油炸鬼入面,之后拎去炸
但正正因为油炸鬼味淡同硬先可以特显返虾滑既虾味同弹
椒盐鲜鱿 ($58)
妹记小炒皇 ($78)
虽然无出面大排档咁有镬气,但咸香味好够,𩠌饭一流,如果一大班朋友食,送酒更正
饭碗同呢度既装饰一样,都系模仿梗大排档
而家夏天如果想食大排档,但又唔想热既话,呢间有冷气既楼上大排档,系不二之选!!