2017-07-27
放工约左同事去行街,谂住普通食碗粉就去血拼,见登龙街新开左一间叫越男仔嘅餐厅,见个名几得意我地就二话不说咁入咗去试!店入面有分普通枱、卡位同Bar枱三种,设计都几新颖!食物方面有粉面、小食、饮品同好似车仔面咁自由配搭,都算几多选择!越式火车头汤河粉配料有生牛肉、牛丸、牛筋、牛栢叶、烤牛肉,份量好足,汤底好清甜嘅牛肉味!牛筋同牛栢叶都好爽口弹牙,生牛肉同烤牛肉都好淋身,有牛肉香味,值得下次再食!胡志明市红蕃茄四宝汤檬粉四宝有有扎肉、猪扒、猪颈肉、脆猪肉,蕃茄汤底好甜好fresh,唔会有好油嘅感觉!由于同事系蕃茄迷,佢竟然可以连汤都饮晒!越式虾饼粉面加套餐价可以配小食!虾饼又脆又爽口,旁边有酸罗白丝配埋入口去油腻!招牌原只软壳蟹同事系蟹迷所以见到即想试!做法似风沙炒蟹咁,蟹上面有炸脆嘅蒜粒,软壳蟹脆脆地有牛油味好香口!三柠七喜同利宾纳青柠梳打,最特别嘅三柠系青柠、咸柠同新鲜柠檬做成,好fresh~
店入面有分普通枱、卡位同Bar枱三种,设计都几新颖!
越式火车头汤河粉
胡志明市红蕃茄四宝汤檬粉