2018-03-25 283 浏览
住咗呢区好耐, 算系老街坊, 今日见呢间门面玻璃上有好大碗糖水既相, 先知原来呢度有间糖水舖.  入去坐时, 同侍应倾咗几句, 原来呢间舖已开咗20几年, 新老板今个月刚刚接手, 所以个门面要大搅一番, 话要同黎九龙城食嘢既粉丝知呢度有间好正既糖水舖, 所以内外都重新包装吓.比人有新感觉咁话. 咁又系, 无D大相都唔知有间糖水舖系街头侍应哥哥都推介咗白果清心丸绿豆爽, 话唔系间间有. 师傅上菜都好快, 等5分钟就有得食. 白果清心丸绿豆爽果然令人精神爽利, 又有绿豆, 又有蒟蒻咬吓,  又有白果, 原来系潮州特色甜品之一, 材料咁丰富, 先系$24, 食得过. 去开九龙城既朋友可以考虑吓食泰国嘢过黎"爽"吓!
白果清心丸绿豆爽
题外话/补充资料: 潮州特色甜品之一