餐厅: 熊拉麵 (白加士街)
资讯:

2016-01-14 285 浏览
我有一位很喜欢食日式拉面嘅朋友佢同我讲话佢公司附近新开左一间食猪骨汤底嘅拉面店。所以我今日特登去佐敦试一试呢一间我朋友推介嘅拉面店。真系犀利,虽然系新开嘅铺头,但已经系要排队先可以帮衬嘅拉面店。入到去有一位能够操流利日语嘅店员招呼我,点解我知道佢能够操流利日语唔系因为我识日语,二系因为我听到佢用流利嘅日语同𠮶位系面档嘅日本师傅沟通。你为店员同我解释佢哋铺头嘅来源及佢哋仔汤嘅方法之后就向我介绍左佢哋嘅拉面,佢哋呢间铺头只有三种拉面原味嘅猪骨鱼介汤底,加左黑麻油及炸蒜嘅黑蒜汤底,及秘制辣酱嘅辣味汤底嘅。已叉烧嘅选择有两种一种系用半肥瘦做嘅猪肩叉烧及一种用五花腩做嘅日式角煮。店员向我推介如果第一次来应该是佢哋嘅完美汤底但因为我本身喜欢食客船汤底所以我就叫黑蒜汤底陪五花腩肉嘅拉面。你份拉面唔止卖相靓,而且佢嘅汤底非常之美味层次丰富有够热有够滑。最紧要系不得不提佢嘅糖心蛋蛋未有够而且仲有淡淡的清酒香系我系香港食个拉面店嘅糖心蛋最好嘅一个。系我等紧师傅为我准备拉面嘅时候我见到佢哋厨房入边有几位师傅喺度包紧饺子,同其他大部份嘅日式拉面店好唔同因为佢哋系自己手做饺子唔系叫返嚟一包包拆开所以我都忍唔住叫
黑熊拉面
糖心蛋
五花腩
自家制饺子
饺子唔系叫返嚟一包包拆开所以我都忍唔住叫咗一份试。饺子新鲜不在话下饺子皮薄馅多。
咁冻嘅天气食玩热辣辣嘅拉面又饱又满足,师傅咁有心住过骨汤有咁有心去包饺子,我一定会介绍俾我朋友来试试。

在日本常见的保温冰水壶及替玉券,此店真日式... ICHIBAN!
2016-01-11
  • 黑熊拉面