放工约左朋友去中环饮返杯🍻 系中环SOHO区有间纯白门面既舖位好吸睛😍 原来系Sakeh既姊妹店Katana,以日本武士为主题,装修型格时尚~ 居酒屋好多小食拣,定价亲民,串烧都只系几十蚊,难怪平日未到7pm已经全场爆满,人气十足呀❤️‍🔥Katana提供多款日式佐酒小食同串烧🔥 由烧海鲜﹑肉类﹑天妇罗至主食都有。呢度亦有多款啤酒﹑梅酒﹑清酒可以拣✅ 店员热情好客,可以为你推荐合适既酒,招呼唔错👍🏻清酒♢ 🍶安艺虎土佐锦(300ml) $338店员介绍呢支酒较易入口,岩女士饮~ 呢支酒系无滤过纯米吟酿,入口香醇,后劲有少少辛,整体味道柔和圆润。前菜♢ 🌸千寿金砖玉子 $78摆盘好靓,日式萝卜片整成花花形状,好有和风感觉~ 豆腐外脆内软,入口好滑嫩,面层加左香葱同面豉酱调味,味道又几夹~♢ 🐖烟熏冲绳黑豚肉 $108冲绳黑毛猪以天然谷物饲养,肉质结实,油脂分布均匀。豚肉都几厚切,烟熏过后非常香口,啖啖肉好滋味!串烧♢ 🐓烧鸟组合 $128呢个set抵叫~ 一次过试哂佢既招牌串烧❗️分别有盐烧鸡蚝肉﹑汁烧鸡上脾肉﹑柚子胡椒鸡上脾肉。鸡肉烧得皮脆肉嫩,保持肉汁,唔会鞋口。特别钟意柚子胡椒既调味,

清酒

♢ 🐖烟熏冲绳黑豚肉 $108

烟熏冲绳黑豚肉

串烧

♢ 🐓烧鸟组合 $128

呢个set抵叫~ 一次过试哂佢既招牌串烧❗️分别有盐烧鸡蚝肉﹑汁烧鸡上脾肉﹑柚子胡椒鸡上脾肉。鸡肉烧得皮脆肉嫩,保持肉汁,唔会鞋口。特别钟意柚子胡椒既调味,咸香中带点清新感觉,几惹味!
烧鸟组合

♢ 🐓自家制免治鸡肉软骨 $48

居酒屋必备串烧之一,啖啖免治鸡肉好绵滑,加左软骨带有咀嚼感,配上生蛋黄口感顺滑。

♢ 🐄免治牛肉棒 $58

呢款串烧真系好少见~ 唔似鸡肉软骨咁有咬口,每啖都系焦香软腍腍既牛肉,味道浓郁。

♢ 🐷荔枝猪肉卷 $32

最喜欢既串烧配搭~ 荔枝既清甜可以中和猪肉片既油腻感,味道一流。

♢ 🥗秋葵 $28

汁烧秋葵好香口,口感爽脆。

♢ 🥒翠肉瓜 $28

翠肉瓜烧得岩岩好,唔硬又唔会太腍,保持爽口。

天妇罗

♢ 🎣鳗鱼脆脆 $98

卖相好得意,堆到好似层层叠咁,估唔到咁好食!餐厅用彩色米通包住鳗鱼,炸到金黄香脆,外脆内软,推介必点!
鳗鱼脆脆

♢ 💫海胆天妇罗 $168

最特别既天妇罗,必试!外层炸粉薄脆,入面包左满满既海胆,口感细腻,鲜味十足。
海胆天妇罗

主食

♢ 🥩和牛味噌朴叶烧 $228

和牛配朴叶烧都系第一次见~ 原来系日本飞驒地区既乡土料理,佢地喜爱将食材放系朴叶上烧烤,增加风味🍁 火炉仔好够火候,烧一阵已经可以享用半生熟既和牛,加埋秘制酱汁真系好好味!仲有少少洋葱﹑香菇做伴菜。
和牛味噌朴叶烧

甜品

♢ 🍎雪葩 $98

雪葩有多款口味可以拣:苹果﹑菠萝﹑水蜜桃等。原个苹果送上好可爱😍 雪葩系用真材实料既苹果肉整成,口感绵滑,带有清甜苹果味,食左咁多野清一清味蕾就最适合~
苹果雪葩

• 和牛味噌朴叶烧