2022-03-05 361 浏览
唔知大家喺香港钟唔钟意食Omakase?我成日觉得要食到好食嘅Omakase,一定要喺日本,因为香港点好食都唔够日本食材新鲜,但经过今次之后,我觉得Omakase除咗系美食嘅盛宴,仲系对每一道菜更加认识、令你更加爱上嘅过程。Susoshu系一间尖沙咀新派日本菜餐厅,餐厅名全名系「寿司を食って、荞麦で〆る。日本酒もある、长い名前のレストラン。」,其实系三个字既缩写,分别系Sushi 、Soba、Shu,意思系食完寿司之后以荞麦面作结,仲有日本酒提供,所以餐厅系主打寿司、荞麦面同日本酒,令客人可以享受到日本居酒屋嘅地道美食。餐厅有唔小食材由日本直送,好似和牛用上日本直送熊本A4和牛,菜式方面加入左创意元素,加上日本正宗嘅烹调细致,加上够多元化,好似有特色席前烟熏和牛、海天一色嘅寒天甜品。品尝美食嘅同时,自己好似置身系日本咁,不知不觉渡过三个钟时光。餐厅装修以木系为主,座位唔算多,大概可以容纳到20个人,除咗座位,最吸睛一定系摆满左唔同日本酒嘅酒柜。如果系食omakase,建议一定要book吧枱位,因为咁样先可以同厨师交流,可以近距离睇住师傅制作。师傅好细心讲解每道菜嘅特色同埋来源。-🍣 献

师傅好细心讲解每道菜嘅特色同埋来源。
🍣 献立 💰1480(👅: 9/10)

呢个系餐厅嘅晚市Omakase套餐,以海鲜为主题,每三个月就会转一次Menu,而呢一个set咁啱就系11月中开始,所以可以见到当造嘅白子,而且仲有餐厅最受欢迎嘅菜式,好似究极海胆、特制和王A4和牛寿喜烧、青森县大间中拖罗、招牌荞麦面等一共十一款。

1️⃣ 海老他他脆筒(👅: 8/10)
海老他他脆筒
第一样系一个用紫菜做成既脆筒,麻雀虽小但系入边有海老他他、自家制芝士、山葵渍、腌萝卜、寿司饭,最上面有一个炸虾头,睇落系一个迷你手卷,上面有个试管豉油比客人自己控制落既份量。

紫菜有用火枪烧过,所以咬落去非常脆身,连同非常酥脆嘅炸虾头 内馅食落无论味道定系口感上都非常丰富,芝士嘅味道特别突出,系几特别嘅配搭,作为前菜几开胃。
2️⃣ 白子天妇罗(👅: 8.5/10)
白子天妇罗

11月绝对系白子嘅季节,香港人可能未必知,白子其实系鱼既睾丸,系日本系好常见嘅前菜小食,而且食落去有好丰富嘅蛋白质,仲可以美颜。平时食白子都系酸汁白子子刺身多,呢度除咗刺身仲可以拣天妇罗,所以就拣咗未试过嘅后者。

呢度白子都系最常见嘅鳕鱼白子,白子嘅外层炸衣够轻薄,咬落去入边非常creamy,入口够滑,好似食紧豆腐,够肥美,食落完全冇腥味,因为冇刺身嘅酸汁所以冇咁开胃,但比起平时食嘅刺身更加香口,上面仲有啲葱花同萝卜蓉中和一下油腻感,对于未能接受白子本身嘅口感可能会更易接受。
3️⃣ 呼子鱿鱼烧卖(👅: 8.5/10)
呼子鱿鱼烧卖
佐贺县有一个地方叫做呼子,𠮶度最出名就系出产鱿鱼,呢度就系用咗呼子鱿鱼,切成一条条,包住依个烧卖,入边系用上日本黑毛猪肉既内馅,系用日本嘅材料整成嘅烧卖,上枱时连埋个小蒸笼一齐上。

鱿鱼咬落非常软滑,够弹牙,带小小胶质,食落鲜甜,而黑毛豚肉比起鱿鱼更弹牙,食落猪味浓郁,比起平时嘅港式烧卖更有惊喜。
🍣 时令寿司四贯
寿司饭用上日本越光米,入口系有弹性带软黏,软硬适中,食落有米香,再加左小小赤醋,突出鱼肉既甘甜,唔会太有醋酸味。
🍣 爱媛县蜜柑狮鱼(👅: 8.5/10)
爱媛县蜜柑狮鱼

狮鱼即系未成长既油甘鱼,咬落去鱼够爽身,小小似食紧池鱼,因为加左蜜柑所以多左小小甜味。
🍣 北海道秋刀鱼(👅: 8.5/10)
北海道秋刀鱼
秋刀鱼系秋冬季既鱼,咬落够晒肥美,食落鱼味比较浓郁。
🍣 青森县大间中拖罗(👅: 9/10)
青森县大间中拖罗

呢度嘅中拖罗做法同平时有啲唔同,用左铁板烧既概念,首先会用火枪烧一烧铁板,再用烧热左既铁板焫过拖罗嘅表面,令到佢多左一层焦香。拖罗系熟成左两星期既吞拿鱼,非常厚身,够肥美,入口细嫩无筋,食落去除咗食到拖罗嘅脂肪,仲食到炙烧过嘅焦香,令到鱼味更加突出。
🍣 火炙右口鱼边(👅: 9/10)
火炙右口鱼边
咁多件寿司最钟意呢一件,可能因为佢系最重味,由淡到浓味最后一件嘅寿司。一般右口鱼边比左口鱼更多油份,所以呢度用右口鱼裙边,师傅会用火枪直接火炙右口鱼边,将佢嘅油香迫出黎。摆入口系真正嘅入口即溶,带有焦香,平时大家食左口鱼可能有渣,但呢个系完全冇,喺口腔入边系油香四溢,齿颊留香,加上去既蒜味酱油令到佢味道层次增加提升。
4️⃣⃣ 𩽾𩾌鱼肝(👅: 8/10)
𩽾𩾌鱼肝
𩽾𩾌鱼肝一直都好想食,不过平时系居酒居太多嘢想食,一直都眼阔肚窄试唔到。呢度师傅首先会用牛奶浸过鱼肝再蒸,所以入口𠮶时非常幼滑,够creamy,即使系我唔太钟意食内脏嘅人,呢个鱼肝内脏味都唔算好重,而且冇腥味,配搭酸汁啫喱同辣萝卜蓉,可以盖过内脏嘅味道,味道更加有层次,令佢变成一道我好开胃嘅小食。
5️⃣ 究极海胆(👅: 9/10)
究极海胆
终于嚟到今晚嘅主角,相信大家黎呢一间餐厅,唔多唔少都系为咗佢,系份量唔孤寒既招牌究极海胆。海胆用上北海道浜中小川赤海胆,师傅首先会用火枪烧一烧紫菜,摆上少少醋饭之后,将一整排嘅海胆覆盖喺醋饭上面。海胆份量澎湃,色泽均匀。

本身我对海胆唔系有好大好感,因为喺香港平时食到嘅,好多一系鲜味海胆味唔重,一系有腥味,但呢个海胆真系入口即溶,口感幼滑,够creamy够湿润,每一旧都好肥美够晒饱满,绵密不断,留喺口腔嘅系海胆嘅鲜甜味,少少苦涩味都冇,浓郁可口,令人回味再三,另外即刻食仲食到紫菜嘅香脆,绝对系外脆内软,系我香港食过最好食嘅海胆,食完会令我对海胆改观,而且想揾香港好食嘅海胆。
6️⃣ 松叶蟹甲罗烧(👅: 9/10)
松叶蟹甲罗烧

秋冬季要食嘅一定系甲罗烧,入边有松叶蟹肉、蟹膏、鹌鹑蛋、味噌、葱,啲面会系你面前用一个小火炉烧,帮你搅匀,喺隔离闻到香味不断涌出。

松叶蟹甲罗烧
蟹肉够长,咬落去口感札实,食落新鲜,蟹膏香味有不过唔会重到盖过其他味道,成个蟹味浓郁,食完好耐仲停留喺口腔,比例配搭得好好,味道层次丰富,系我食过最好食嘅甲罗烧。
7️⃣ 时令醋物(👅: 8/10)
时令醋物

食完咁重味嘅甲罗烧,餐厅俾咗一个时令醋物去清一清口腔,系一个用玻璃试管装住既柚子醋啫喱,质地偏水状,食落去酸酸甜甜,够开胃,清新完味蕾,准备迎接下一个重口味菜式。
8️⃣ 特制和王和牛寿喜烧(👅: 9/10)
特制和王和牛寿喜烧

之后上枱嘅系一个餐厅其中一个招牌,系特制和王和牛寿喜烧,和王系用上熊本县A4级嘅顶级和牛。

牛肉入口非常软嫩,食起嚟牛味重,油香丰富,但唔会太腻,加上自家制嘅寿喜烧汁,更加滑身,加左特级松茸落去煮,蛋浆食落鲜甜带焦香。惊喜嘅系呢个寿喜烧落咗少少山椒粉做调味,所以边食边感受到舌尖上的麻痹感,唔会净系食到鸡蛋嘅香甜,但又唔会有过火嘅麻辣感觉,非常过瘾。下面仲有啲葛粉条,吸满咗酱汁,连汁一滴不留咁清哂。
9️⃣ 樱花虾粉荞麦面(👅: 9/10)
樱花虾粉荞麦面

喺香港要食到好食嘅荞麦面系非常之难,因为冇咩专食荞麦面嘅专门店或者餐厅,不过呢度荞麦面就系餐厅嘅招牌,餐厅喺午市、晚市都有供应荞麦面,不过呢个套餐嘅荞麦面系特别版,因为上面加咗樱花虾粉,师傅将晒干左嘅樱花虾磨成粉。

日本鹿儿岛直送既十割荞麦面,意思即系100%用荞麦粉制作,冇用任何面粉,咬落去偏硬身,带烟韧弹牙,食落去荞麦味重。
而荞麦面嘅汤汁系用虾仔干、鱼仔干、蟹仔干、海带、昆布熬成,食落去系咸甜交集,鲜味十足,加咗樱花粉入去,食落去系非常鲜甜,令到成个荞麦面都香口左,而且多咗少少脆口嘅口感,汤汁同面条非常夹,好快就鲸吞虎咽食晒,呢个算系我喺香港食过最好食嘅荞麦面。
🔟 夜空寒天(👅: 8.5/10)
夜空寒天
呢个甜品绝对系依度嘅招牌,当初我留意到呢间餐厅嘅原因都系因为佢,外观上成个艺术品咁,渐变色除咗好似海洋之外,睇落仲好似富士山。上面白色嘅系用咗喺Donki成日见到嘅「澪」气泡清酒制成,下面嘅系用咗碟豆花加柠檬汁制成嘅寒天冻,要整成下边好似海洋嘅蓝色系非常困难,需要好多次嘅调教,因为喺黄光、白光嘅情况下颜色都会唔同,细心到连餐厅嘅灯光都考虑左,加上成个甜品都系用天然而唔系人造色素 ,呢个甜品值得佢咁出名。

因为前边食咗好多好似甲罗烧、寿喜烧呢啲咁重味嘅嘢食,需要一啲清新嘅甜品解一解腻,呢个甜品系可以做到呢个效果,咬落去系大菜糕同啫喱之间嘅口感,够Q弹爽口,食落去系带轻微嘅清酒味道,如果冇饮酒嘅人就会食到,饮咗酒就可能食唔到佢嘅酒味,下面就会食到柠檬汁嘅少少酸味,够清新,系一个完美嘅完结。
🍶 真澄💰70(👅: 8.5/10)
真澄
呢支系宫坂酿造真澄漆黑KURO 纯米吟酿,入口淡华,饮落去系偏水果味,味道饱满,同日本菜、海鲜非常搭配。
🍹果味梳打💰38(👅: 7.5/10)
果味梳打
饮落去系桃味,正常唔算太甜。
🌟 整体食物质素绝对系高质,当中最欣赏嘅系佢哋嘅荞麦面、寿喜烧、寒天、海胆、甲罗烧、火炙右口鱼边、大拖罗。
因为香港无咩专做荞麦面既餐厅,食完我觉得以香港质素来讲嘅高质,下次会想系lunch Menu再试多次。
可惜当中得海胆可以单点,其他只可以系OMAKASE MENU食到,如果餐厅可以单点绝对会再试上面既菜式。

👅味道: 9/10
🍴环境: 7.5/10
💰消费: $1480pp (服务费: 10%)
2021-11-24
海老他他脆筒