2023-03-18
近年虽然多咗好多台湾餐厅喺香港面世,甚至有好多都系过江龙,不过最有感觉嘅始终都系茶木❤️作为新派台菜嚟讲,仲有保留台湾既精粹美食面色除咗有古早回忆嘅台湾牛肉面之外,仲有三款系台洋Crossover,乌鱼子系台湾嘅特产,想见嘅只有煎嘅食法,今次见到咁新颖加咗落去手作面,就试下先要数台湾最特色嘅,就梗系台式小食,而最钟意嘅就一定系炸花枝饼,茶木嘅呢款系樱花虾花枝饼,一次过有晒两款海鲜茶木其中最出名嘅就系佢嘅台式饮品,各款嘅茶类奶茶咖啡同水果茶都有,一定可以拣到一款心水嘅❤️首先嚟到嘅两款嘢饮,分别系老公嘅金萱鲜芒果奶盖冰,同埋我嘅四季青萱鲜果茶奶盖非常之浓郁绵密,忍唔住偷食咗一半😝下面系芒果沙冰,芒果超香甜,而且饮到一阵阵茶香我嘅鲜果茶非常之多生果,士多啤梨蓝莓红桑子柠檬百香果😳第一次饮到有咁多款生果嘅水果茶,咁多种生果既果味同茶都好夹乌鱼子元贝手作面份量适中,上面有两只大大粒嘅元贝,手作面好有韧度,而且挂满酱汁,食到有乌鱼子独特既香味就系樱花虾花枝饼有四大旧,热辣辣新鲜炸起,见到成粒都布满左樱花虾花枝饼好弹牙,食到一粒粒嘅花枝,而且调味唔会过重,点埋个酱汁酸酸甜甜好夹之后加咗个盐酥鸡扒肉燥米
之后加咗个盐酥鸡扒肉燥米粉,本身系肉燥饭嚟嘅可以免费转新竹米粉,盐酥鸡扒份量好多,新竹米粉好爽口,而且汤底有少少辣味好开胃
其实一坐低见到个双重茶香蜜糖砖块就决心无论食到几饱都一定要食佢🤣真系好吸引
嚟到见到真系心心眼😻面包砖块好脆,加上奶茶口味嘅雪糕同埋铁观音味道嘅cream,再夹埋珍珠一啖放落口,简直不要太好吃🤤🤤🤤
餐厅既环境都好舒服,而且座位大部份都系梳化,木系既无引风设计令人感觉好放松,加上食物咁出色,系香港都有好食既台湾餐厅