2018-11-16
听左妹记呢间野好耐,不过一直未有黎试,旺角呢一间分店仲装修得好靓,完全唔似大排档,唔讲以为系西餐厅。餐厅内外是日晚好多人,等左25分钟左右先有位。食物选择好多推介菜式,都系大排档价钱,依家食大排档其实都唔平,再加上佢舖租同埋名气,都理解点解定呢啲价位。钢锅鸡 $108有啲似啫啫鸡煲,系招牌之一,用左一啲泰式香料炆焗,但食落冇乜味,腌得唔够时间,似普通豉油鸡。妹记炸猪手 $68必点!因为真系好抵食,同埋都系招牌,份量唔算少,以$68黎讲真系好抵,咁大份,出面食个猪手闲闲地都$200,估唔到妹记做咁平既价钱,而味道都OK ,皮够脆,肉质粉嫰,唔油溢,真心推荐。鬼马油炸鬼 $78又系另一公认招牌菜,本身唔知系咩黎,原来系将油炸鬼掏空心,之后酿啲鱼肉浆、墨鱼浆入去炮整成。油炸鬼唔算好香脆,鱼肉几有弹性同咬口,配上酸甜汁,几夹,不过如果油炸鬼可以整到好脆就更好。椒盐八爪鱼咀 $78全部点哂招牌,呢个都系,但就真系可以唔洗叫,如果炸猪手仲平过呢碟八爪鱼咀,呢碟真系好唔抵食,炸粉好厚,八爪鱼咀冇乜特别,椒盐唔够香口,不值一试。我地一行7个人,当然唔止叫呢啲野食,仲叫左菜,但主要呢4款都系招牌菜式,我
餐厅内外
是日晚好多人,等左25分钟左右先有位。
食物选择
钢锅鸡 $108
妹记炸猪手 $68
鬼马油炸鬼 $78
椒盐八爪鱼咀 $78
我地一行7个人,当然唔止叫呢啲野食,仲叫左菜,但主要呢4款都系招牌菜式,我会觉得OK正常,但又冇觉得好惊讶,一班人食饭拣呢到系唔错既,食到大排档既菜式,但坐系有冷气既地方,连食个大排档都变得要与时并进。