2021-05-18
哩日约左朋友去东涌揾食🤤 你无睇错真系👉东涌! 唔打唔撞下(其实系不情愿无奈下)系哩区碌左一段时间🙈放工喺东荟城食就最方便不过啦😄 入面有间潮州菜同事食过话唔错,所以一于去试下。·🐖韭菜猪红 HKD$58/小份平时去食潮州打冷既热门潮式小品,份量都唔少,$58几抵食👍 猪红铺满哂成个碗,一咬即化好软绵🤩 而韭菜箭底仍然保持到翠绿,口感keep到爽口😋·🥣咸菜猪肚汤 HKD$168个汤几够胡椒味,猪肚洗得干净👍 完全无膻味!! 咸菜腌得不错,咸香酸味足,口感爽脆。除左猪肚,汤亦用上猪肉🐖一起烹煮,令汤头更加鲜甜😚·🐟椒盐九肚鱼 HKD$98/例卖相精致有花心机😻 用红色椒盐粉砌成”味道”2字🤩 好有feel!九肚鱼炸得香脆,虽然唔算好大条,但都颇有咬口,惹味香口😋·🐮清汤萝卜牛筋牛腩煲 HKD$128/例汤头整得几清无乜油,就算用左牛筋牛腩一齐煮都唔会好油腻👍牛筋牛腩口感软腍,唔会硬磞磞,抵赞! 而白萝卜软嫩无渣,入口顺喉😽·🥣鲜蚝仔泡粥 HKD$78粥既质感系类似稀饭🍚 食后感觉饱肚。蚝仔份量多又饱满肥美😻 粥品味道好鲜甜,而且还加入香芹、冬菇及肉碎一起烹煮,好丰富😋
🐖韭菜猪红 HKD$58/小份
🥣咸菜猪肚汤 HKD$168
除左猪肚,汤亦用上猪肉🐖一起烹煮,令汤头更加鲜甜😚
🐟椒盐九肚鱼 HKD$98/例
九肚鱼炸得香脆,虽然唔算好大条,但都颇有咬口,惹味香口😋
🐮清汤萝卜牛筋牛腩煲 HKD$128/例
汤头整得几清无乜油,就算用左牛筋牛腩一齐煮都唔会好油腻👍
🥣鲜蚝仔泡粥 HKD$78