2024-02-06
最近我就去咗位于尖沙咀嘅《潮艺馆》,主打新派潮州菜,将传统菜式注入新元素******点餐前店员先奉上一小碟咸酸菜,潮州三宝之一,酸酸味味,增加食欲 🥢串茄核桃沙律 - 将蕃茄酿入核桃,口感外软内脆,几特别的一道前菜 🥢狮头鹅件 - 选用狮头鹅,肉松软且鹅味重,卤水够入味,而垫底嘅豆腐亦吸尽卤水汁,香浓好味 🥢菠菜蟹肉羮 - 菠菜混合蟹肉煮出嚟嘅羹浓稠度恰好,入口清甜,加入一粒小云吞作点缀,绝对系用心制作 🥢碧绿川椒鸡 - 潮州菜中我最喜爱菜式之一,嫩滑嘅鸡肉带有川椒味道,加上薄脆嘅珍珠叶,惹味又有口感 🥢普宁炸豆腐 - 炸得金黄香脆,外脆内嫩,蘸上白醋,相当有风味 🥢浓汤蚝仔肉碎泡饭 - 蚝仔和肉碎份量丰富,加入冬菜和大地鱼粉,吃起来相当滋味 🥢燕麦一口薯 - 蕃薯面铺满砂糖和燕麦,一口大细,精致又好味
******