2017-05-28
Lunch食得晏,但夜晚同Mayday又有个五月之约,想简单d食点心,完场再去食糖水。之前都有留意到杂志有推介过lee间老点点心,啱晒今日嘅安排~ 接近6点到达,可能未到饭市,入座率不高。店舖不算大,但装修雅致。美中不足系座位设置较窄,出入较迫;考虑到lee点,店家所拣选嘅凳下面可以摆放随身物品,职员带位后都会温馨提示一声,颇贴心。与多数酒楼的碗碟相比,老点点心嘅碗较浅,碗口宽敞,方便承载食物。打卡免茶介窝~ 今次我哋冇参考太多人气之选,随心拣咗几款想试嘅小食。黄金虾春卷炸至金黄色的春卷香脆可口没有油益味;卷内嘅虾肉颇爽,细长嘅造型令人觉得馅料略少,有意犹未尽嘅感觉。蘸上酱汁,风味提升。鲍汁柚皮鸭掌这是一款不算常见的点心,加上男友爱吃掌翼一类嘅食物,当然要试~ 鸭掌炆得够腍,入味;酱汁整体带甜味,不会太厚身黏稠;柚皮嘅处理也不错,没有苦涩味,吸收了鲍汁和鸭掌的精华,入口即溶,但略嫌口感「鞋」咗少少。碧绿带子肠虾肠成日食,今次食带子肠。皮算薄,够滑,带子爽口乜雪味;比起一般食肆嘅带子肠,老点点心嘅出品,多一点碧绿,多一分清爽,卖相也不觉单调。肠粉记得要趁热吃哦~咖喱鱿鱼煲咖喱鱿鱼煲有点迷
打卡免茶介窝~
今次我哋冇参考太多人气之选,随心拣咗几款想试嘅小食。
黄金虾春卷
鲍汁柚皮鸭掌
碧绿带子肠
咖喱鱿鱼煲
咖喱鱿鱼煲有点迷你,但鱿鱼够鲜甜爽口又入味;咖喱汁香但不算浓稠,属轻食咖喱之选;食到最后先发现,有d乌冬喺底部,吸收咗咖喱汁同鱿鱼嘅鲜,乌冬软滑略欠烟韧。如果份量可以再丰富d就更好啦~
高汤鱼翅灌汤饺
需要一定时间炖煮嘅灌汤饺压轴登场。侍应揭盖嘅时候就闻到迎面扑来嘅高汤香味;汤汁满满,铺面嘅系数量不少嘅鱼翅以及少量火腿丝,灌汤饺size颇大。尝一口高汤,不及想像中的浓郁,但很清甜。戳开灌汤饺,会看到里面嘅配料非常丰富,竹笙、原只虾肉、原粒带子。$38有如此出品,实属物有所值!
我哋离开嘅时候只系华灯初上,门外已有不少食客在等位~ 看来老点点心作为新派点心代表之一,已在不少食客心中占一席位。下次再来品尝其他出品~