5天前
今次介绍系位于上环的Honjo。Honjo的理念是一个日本梦想家嘅理想家园,而餐牌上展示嘅系富有创意同新颖味道嘅日本菜式。Honjo尊重日本料理,其饮食哲学是透过展示吸收其他文化灵感嘅菜式来表达。喺一个现代而精致,又充满欢迎气氛嘅环境中,客人从第一杯酒到最后嘅甜品,都会得到一个难忘嘅用餐体验。当我入到去Honjo后,已经俾环境吸引左,微暗的环境配上,配上特色的灯同家具,制造温暖的氛围,明显设计都系经过深思熟虑的。而今次介绍系全新限定Menu – IzakayaSet,当中有8款美食。而最震憾系呢八款美食系用一个长碟去上,令目不暇给。每款食物都唔系随便制作,而是有心意根据食材而调味或加上酱汁,但不失食材本身的鲜味,以下就介绍一下:- Pork﹕猪肉有咬口柚子醋配honey 再加mustard 蛋黄酱,味道有层次同复杂,就好似烧腩仔配黄介辣,但丰富好多- Beef: 牛肉烧得好香,外脆内软,渗出淡淡蒜味- Chicken: 鸡肉串烧本身觉得应该无乜特别,因为系日本居酒屋成日都食到,但呢度的酱汁好特别,分别用上冲绳辣椒酱,加上烧香的韭菜碎,味
- Beef: 牛肉烧得好香,外脆内软,渗出淡淡蒜味
- Chicken: 鸡肉串烧本身觉得应该无乜特别,因为系日本居酒屋成日都食到,但呢度的酱汁好特别,分别用上冲绳辣椒酱,加上烧香的韭菜碎,味道好复杂,亦都未曾试过
- Mushroom: 食材用上大磨菇,最重要系入味同埋保持到Juicy爆汁的感觉
- Scallop: 帆立贝加上青瓜片加上清新的感觉,另外配上黑松露洋葱,加上一份高贵的味道,同时令口感层次提升
- Salmon: 由于加左鱼子,所以味道咸味相当多些,所以配番寿司饭就岩岩好,另外加上自调的柚子泡菜酱汁,平凡中带点不平凡
- Tuna: 吞拿鱼配上味噌酱、是拉差酱,好像是融合了东南亚加上日本的Fusion味道,完全冲击味蕾
- Octopus: 八爪鱼够弹牙,配柚子美乃滋酱、寿司饭及脆皮有唔同口感,外脆内软檽的感觉
黎到呢度,当然都要饮Cocktail或者Mocktail,今次就拣左Forever Together 同埋Six Saku Man,每杯都系大约$70到,系呢个环境同埋睇到
Mocktail制成后的模样后真系觉得超值。
Forever Together味道层次好丰富,有绿茶日本元素,加上益力多同埋冷压的菠萝汁,酸酸甜甜入口感觉,但最后会渗出淡淡绿茶香味。
至于Six Saku Man由于加上蛋白,配上石榴汁的宝红色,令造型上已经好特别。另外配搭都好特别,分别有甘草、蜜糖同埋冷压石榴汁,饮落去唔算好甜,但带出回甘的余韵。
整体黎讲,呢个价钱同气氛,加上食物质素同创新程度有惊喜,下次我会试下A La Carte,睇下会唔会有唔同感受。