2021-12-07
作为一个不折不扣嘅肉食控,有时食太多肉,都会想食返清淡少少🤭 前日去尖沙咀揾嘢食𠮶阵,忽发其想想食斋,最后揾咗呢间望落比较新派少少嘅素食cafe,最后发觉我呢个肉食兽原来对素食都唔系咁抗拒😎第一次食素食cafe,唔知拣咩先好🤔 于是拣咗个自己都几钟意食嘅牛肝菌阔条面。上到嚟好香菌味,因为除咗牛肝菌之外,仲有其他杂菌🤤 入面仲捞咗impossible素牛肉碎,食落真系好有真肉碎嘅口感!阔条面煮得够哂弹牙,几好味,完全唔觉得自己食紧素食🤣一向钟意食啲邪恶野嘅我紧系拣番个Pizza嚟食啦! 呢个50/50 pizza系指一半系margarita pizza,另外一半系自家制水牛芝士pizza😋 个批系薄批,外皮超级脆,而内里就好软熟!蕃茄嘅酸甜味好出,不但开胃,仲可以中和水牛芝士嘅腻👍🏻 呢杯拿铁好大杯,面头洒满咗桂花碎,卖相好靓好精致🤤 饮落有淡淡嘅桂花清香,味道唔算太甜,个人几钟意!而且又够哂大杯,两个人share都够🤣除咗主食,呢到仲有唔少甜品可以食。我哋喺众多甜品入边拣咗比较特别嘅泰奶遇上豆腐花,呢个配搭好新鲜😬 一开头惊佢个泰奶会超甜,点知又唔算好甜,原来配豆腐花个味道都夹到😋 豆
总括而言,呢间新派素食餐厅几值得一试!嘢食食落口唔会觉得自己食紧斋咁,亦唔会令我呢个肉食兽觉得淡茂茂🤪 唔钟意食素食,都可以试吓佢哋啲甜品,选择多多,味道又唔错👍🏻 不过店舖嘅座位就比较逼,张枱都唔系好够放晒啲嘢食🤣
同你一齐揾更多好嘢食😋