2022-09-28
有冇发现身边好多人都改咗食素呀?大家除咗想令身体健康之外,当然味道都要唔差啦。其实今时今日嘅 #素食 造型同味道,都唔会比 #肉食 输蚀输蚀㗎㖞😉 早几日 #小秘书 就跟朋友去咗 #中环 帮衬一间素食店🥒 Miss Lee,果然无令我失望😉沿住 #皇后大道中 一直行到 #中环中心,行到后街好容易就会发现一间以绿色为主调嘅餐厅,呢间就系我哋要揾嘅目的地。因为要就我嘅时间,所以我哋坐抵都差唔多过晒正常嘅lunch hour,不过人少啲咪仲好啰😅 佢哋午市都系以套餐为主,我哋拣咗个 4-course lunch set,正好可以试哂4款 #前菜(每个套餐可以点两个小食),包括 #凉拌瓜、#生菜包、#芝麻南瓜饼 同埋 #黑木耳酸辣汤。除咗个 #酸辣汤 对我嚟讲太酸太浓味之外,其余几款我都觉得几特别,尤其系个 #生菜包,#素肉 几可乱真,配埋脆嫩嘅 #生菜 一齐入口,感觉好有层次感。至于 #主菜,我哋点咗 #菠萝咕噜菇、#麻婆茄子豆腐 配 #羽衣甘蓝饭 🍚 #上海菜饭 我就食得多,呢个配搭都系第一次🤩 讲到主食,#师傅 将 #茄子 🍆 处理得好松化,咬落去完全无油腻嘅感觉,加埋啲 #麻婆豆腐 一
佢哋午市都系以套餐为主,我哋拣咗个 4-course lunch set,正好可以试哂4款 #前菜(每个套餐可以点两个小食),包括 #凉拌瓜、#生菜包、#芝麻南瓜饼 同埋 #黑木耳酸辣汤。除咗个 #酸辣汤 对我嚟讲太酸太浓味之外,其余几款我都觉得几特别,尤其系个 #生菜包,#素肉 几可乱真,配埋脆嫩嘅 #生菜 一齐入口,感觉好有层次感。至于 #主菜,我哋点咗 #菠萝咕噜菇、#麻婆茄子豆腐 配 #羽衣甘蓝饭 🍚 #上海菜饭 我就食得多,呢个配搭都系第一次🤩 讲到主食,#师傅 将 #茄子 🍆 处理得好松化,咬落去完全无油腻嘅感觉,加埋啲 #麻婆豆腐 一齐送饭,味道辣辣地都几惹味🤤 成餐饭整体嘅感觉都唔错👍🏻 最后食埋个 #甜品 #雪燕桃胶腐竹糖水 滋润吓个喉咙🤤 浓浓嘅豆乳味道,正呀喂🫶🏻