2022-08-20
放假系饮茶既好时机⏱、可以慢慢坐,叹杯茶☕️。最近行过观塘新开嘅Eastcore 商场,未算好多人,我地又早到,见到呢间新派茶楼唔使等位,所以就试吓佢嘅水准😏呢间茶楼有别于一般传统茶楼,摆脱过往沉闷嘅格局,装修以蓝绿色、橙色撞色配搭💙💚🧡,睇到都份外精神。而且酒楼有唔少卡位,枱櫈够阔落,坐得几舒服食物方面,卖相都好精致✨,非常打卡able💓而且每样食物都系热辣辣上枱,温度已经赢左一半💥🐲一龙大满足❀ 蟹粉菠菜香虾饺❀ 酸菜鱼凤眼饺❀ 松露野菌晶莹饺❀ 笋尖虾饺皇❀ 碗豆桃子腊味糯米烧卖❀ 寿包呢个主要系虾饺拼盘配寿包,第一次嚟,心思思怕走宝,所以叫了一份试试🤩最钟意松露野菌晶莹饺,蝶豆花既颜色,里面配衬香浓既松露,鲜味好出🍄碗豆桃子腊味糯米烧卖细细粒,但塞满糯米、馅料丰富👍🏻🐲 龙烧卖❀ 怀旧烧卖❀ 麻辣牛肉烧卖❀ 蕃茄海鲜烧卖🍅❀ 龙虾汁墨鱼烧卖拼盘食物嘅颜色同形状都精心配过,配衬都非常扬眼,每款味道都好唔同,非常新颖由4款不同烧卖组成既烧卖拼盘,配搭创新,最深刻系有麻辣牛肉烧卖,神还原川菜既麻辣风味,好辣好惹味;而龙虾汁墨鱼烧卖亦有淡淡海鲜鲜味🐲脆脆富贵红米肠粉我最钟意呢个红米肠粉,
🐲一龙大满足
❀ 蟹粉菠菜香虾饺
❀ 酸菜鱼凤眼饺
❀ 松露野菌晶莹饺
❀ 笋尖虾饺皇
❀ 碗豆桃子腊味糯米烧卖
❀ 寿包
碗豆桃子腊味糯米烧卖细细粒,但塞满糯米、馅料丰富👍🏻
🐲 龙烧卖
❀ 怀旧烧卖
❀ 麻辣牛肉烧卖
❀ 蕃茄海鲜烧卖🍅
❀ 龙虾汁墨鱼烧卖
拼盘食物嘅颜色同形状都精心配过,配衬都
非常扬眼,每款味道都好唔同,非常新颖
🐲脆脆富贵红米肠粉
我最钟意呢个红米肠粉,外层系红米肠,包住好多好多虾,粒粒都爽口弹牙,中间有薄薄一层炸粉,增添香脆感
🐲一口咸水角
外型好可爱,好似两串桔仔,而且颜色同呢度环境一样,以撞色配搭,非常抢眼✨
外层唔会好厚,咬落冇油腻感,里面有碎肉做馅料,但略嫌馅料唔够丰富
🐲大澳虾酱鲜鱿卷
非常香口既一款小食,里面以红椒、青椒伴著鱿鱼粒🦑,加埋脆卜卜既外层,咬落好满足
🫖茶水方面,我地拣左菊普,菊花味香浓,带有普洱嘅颜色,如果嫌普洱太老土,呢款有埋菊花味几清香