2016-11-03 4301 浏览
近排香港兴起蒸气火锅,上网见到依间好似唔错甘,所以就一于就试下新野啦!依间舖入面既装修都好靓,好别致,环境好舒适,坐得好舒服。蕃薯蚬大大粒,粒蚬肉系同个壳差唔多size!!食落好鲜甜,好有咬口,得四粒真系好唔够喉!!鲍鱼系用虫草花同姜丝调味,个鲍鱼都几大粒,好吸引。食落口啖啖肉,而目好弹牙,口内满满既鲜甜味,配以淡淡既虫草花味,更能带出鲍鱼本身既鲜甜味,新鲜既食材配以简单既调味已经可以好好味!和牛片切得薄薄地,好快就蒸熟。牛肉片食落十分嫩,而且带有浓浓既牛肉味。食落口有湿润既口感,唔会干身。依种蒸法带出左肉既鲜味,系一种唔错既烹调方法。条鱼剩系加左d姜葱去调味,但蒸既时间较得岩岩好,令到条鱼岩岩熟,肉质嫩滑,新鲜既鱼最后既煮法就系清蒸!☺将个南瓜排骨粥既材料首先放系锅既最低,最特别既系依个粥系唔洗落水,用蒸既方法将佢煮熟。好特别既做法,最后侍应拎出一壸汤倒入d粥到再煮五分钟到就完成。粥煲得好绵,而且有十分鲜甜既味道,应该系系之前上层既海鲜精华渗左落黎,依个粥真系做得好出色,好快就俾我地清晒!