2020-05-29
都有好一段时间冇食中菜喇,呢一日突然心血来潮,谂起如果可以同朋友食番餐中菜就好喇,话晒都系不嬲同长辈食多,同朋友食就真系少之有少。最近听闻有间叫三小渔嘅食店,开喺电讯一代广场𠮶度,之前去过𠮶个商场嘅一间食店食嘢,感觉都唔错,咁啱三小渔就开系呢间食店隔离,而且又近地铁站,位置方便,决定去试试。餐牌嘅分类未算十分仔细,有分为小食、主食类,不过再仔细啲嘅可以分为海鲜类、鸡肉类等等,咁样客人会更易睇。里面嘅环境比我想像中靓,深蓝色嘅枱同埋櫈比人感觉都好华丽,仲有地板嘅图案、成个布局比我感觉都好舒服。卡位比起一般嘅枱同櫈靓,戈日撞吾啱坐吾到靓靓嘅卡位所以希望食物可以弥补番我小小嘅遗憾。估吾到首先黎嘅会系蚝饼,蚝饼嘅份量真系吓亲我了,真系好大份!炸粉嘅数量固然多,而且脆卜卜。去到入面嘅精粹,系蚝仔呀,试过食出面戈啲蚝饼,蚝嘅份量真系吾多,反而炸粉仲多,感觉被骗反而呢度啲蚝仔真系好多,而且冇腥味,好新鲜呀。然后前菜系话梅淮山,外型都几得意,砌到好似层层叠咁,令我谂起以前玩层层叠戈层好动魄惊心🤣讲番味道先,开头都冇预计到淮山会好好食,不过食落又觉得几脆身,带点爽口嘅感觉好不错平时多数都系饮汤先食到淮山
然后前菜系话梅淮山,外型都几得意,砌到好似层层叠咁,令我谂起以前玩层层叠戈层好动魄惊心🤣讲番味道先,开头都冇预计到淮山会好好食,不过食落又觉得几脆身,带点爽口嘅感觉好不错平时多数都系饮汤先食到淮山,就咁食真系好少。
跟住叫咗款话梅骨,叫呢道菜式系因为平时真系好少机会可以食到呢道菜,话梅骨呢道菜就咁听落好似好怪,实际上又吾会㖞。首先讲讲外型,个人认为佢嘅外型好似金沙骨。食落去同样系甜甜哋,不过比人感觉吾会太甜,食得出有好浓嘅话梅味,话系骨,但系又吾会得好少肉,猪肉质感实在。
感觉上好似每次食中菜都一定会有鸡食咁🤣今次都吾例外,系脆皮风沙鸡。个样整得非常靓仔,表皮上可以睇得出好明显嘅光泽,用呢种器皿盛载比人感觉都高级啲,不过都有一个缺点就系未能好好咁盛载整份食物。金沙鸡嘅外皮果然系好脆,油腻嘅程度还好,中菜多数都好难做到吾油腻,鸡肉非常嫩滑。
最后嘅菜式系甜品,桃胶炖菊花豆腐,呢度嘅豆腐就好似吾知边度嘅菜式咁,可以切成一条条切丝咁,真系非常治瘾桃胶都系时下好多女性好中意嘅糖水配料,好味得黎又有养颜作用。成个糖水吾会话好甜,反而淡淡哋嘅清甜喺糖水黎讲其实系最好架。