2024-02-25
𝑪𝒉𝒆𝒄𝒌-𝒊𝒏 𝑻𝒂𝒊𝒑𝒆𝒊系一间新派台式餐厅,去到呢家已经有3间分店,今次就试咗铜锣湾分店,环境充满少女心💖食物比想像中高质好多❣️✿ 三色盐酥鸡(柚子/ 松露/ 水牛城)$128盐酥鸡都食得有特色过人,有柚子、松露、水牛城酱,柚子清新,甜味恰好,沾上盐酥鸡有解腻作用💛松露食材高级,向来可以搭配好多食物,同盐酥鸡又几match🖤水牛城酱辣辣哋够惹味🔥每件盐酥鸡亦做到外脆内软。✿ 海鲜炒王子面蛋饼 $128模仿日式大阪烧,表面有大量海苔粉💚里面馅料非常丰富,有虾肉🦐蟹柳同埋大量王子面。蛋饼口感软稔,虾肉爽口弹牙,王子面挤满蛋饼😂感觉好新奇,食完劲饱肚🤰🏻✿ 招牌鲁肉饭 $68鲁肉饭有樱花虾、松露等新派款式,我地都系拣番招牌。溏心蛋蛋香味浓郁口感滑溜🥚鲁肉饭鲁肉啖啖肉🐷加上白米选用台湾最知名米种之一,比起一般米饭Q弹🍚✿ 招牌牛肉面 $108牛肉面喺呢度亦有分好多种,有担担/ 黑蒜等味道供大家选择,我地就拣咗招牌。牛脂肪制成「牛脂油」,将牛脂油送入牛骨汤里瞬间融化,增添牛脂香气。牛肉部分尚算软稔,手工刀削面充满嚼劲,汤底牛肉味亦香浓扑鼻。✿ 芋泥牛乳 $55芋泥成为大家都好中意嘅食材,芋
✿ 三色盐酥鸡(柚子/ 松露/ 水牛城)$128
✿ 海鲜炒王子面蛋饼 $128
✿ 招牌鲁肉饭 $68
✿ 招牌牛肉面 $108
✿ 芋泥牛乳 $55
芋泥成为大家都好中意嘅食材,芋泥味道绵滑细腻,牛乳味道又好出,两样沟埋甜度就刚好💜
✿ 宇治抹茶牛乳 $55
抹茶牛乳一黎戈阵做到两层分明,深绿色抹茶层同牛乳捞匀后抹茶味浓郁有回甘💚
✿ 黑芝麻奶奶麻糬 $88
麻糬好吸引啊🤤黑芝麻舖满周围,麻糬软稔得黎又有咬口,加埋黑芝麻口感更丰富🖤