又是一個懶洋洋的星期天。看完兩個小時的電影已經下午六時半,開始肚餓。於是到附近看看有什麼好吃醫肚。CHECK IN TAIPEI位於世貿中心。從銅鑼灣地鐵站一出不用10分鐘便到,十分方便。這裏的裝修簡單,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服。我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。麻辣手工餃(⭐⭐⭐⭐⭐)手工餃每份約有五至六顆,內餡肉汁飽滿,搭配特製麻辣醬汁,辛香夠勁、層次豐富,令人食指大動。松露玉米芝士蛋餅(⭐⭐⭐⭐⭐)蛋餅外皮煎得金黃香軟,內餡鋪滿香甜玉米與濃郁芝士,拉絲效果十足;畫龍點睛的松露醬更添奢華風味。招牌牛肉麵(⭐⭐⭐⭐⭐)牛肉麵為鎮店之寶,湯頭以牛骨熬製,醇厚香濃、入口回甘。麵條彈牙有嚼勁,牛腱肉慢火燉煮至軟嫩入味,每一口都令人滿足。松露滷肉飯(⭐⭐⭐⭐⭐)經典台灣滷肉飯佐以松露醬昇華風味!肥瘦相間的滷肉鹹香誘人,與松露獨特香氣完美融合,濃郁滋味讓人一口接一口。黑芝麻麻糬(⭐⭐⭐⭐⭐)甜點推薦手工麻糬,口感軟糯綿密且帶有淡雅奶香。表面裹上烘烤過的黑芝麻粒,香氣撲鼻,為餐點畫下完美句點。總括而言,這間餐廳食物質素不錯,而且價錢十分大眾化。下次經過也一定會再來。~~~~~~~

這裏的裝修簡單,而且寬敞,枱與枱之間有足夠距離,坐得舒服。

我們一行二人叫了幾樣小菜一起分享。

麻辣手工餃(⭐⭐⭐⭐⭐)

松露玉米芝士蛋餅(⭐⭐⭐⭐⭐)

招牌牛肉麵(⭐⭐⭐⭐⭐)

松露滷肉飯(⭐⭐⭐⭐⭐)

黑芝麻麻糬(⭐⭐⭐⭐⭐)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CHECK IN TAIPEI 銅鑼灣告士打道280號世貿中心4樓7號舖
推介菜式: 招牌牛肉麵

👍🏻地點方便
👍🏻環境舒適
👍🏻價錢大眾
2025-03-12 997 浏览
好耐之前去過呢間係元朗食台式美食嘅店舖、食過都幾好、而加見到這間開到係銅鑼灣世貿中心《Check in Taipei》、今次佢嘅美食唔知道係唔係一樣咁好食🤔、入到去望見整間店面環境、都好有地道台式風格新一代同懷舊共融一體、坐著感覺都幾好!鹹蛋黃芋泥球 $78呢一款芋泥球都好特別細細粒、望見都好想食🤤、色澤味道都好靚一啖一口😋、外皮口感煙糯包裹香甜芋泥、配埋鹹蛋黃咸甜口感味道都唔錯!肉鬆皮蛋蛋餅 $82呢一款蛋餅賣相望見都好想食🤤整件色澤好靚外皮軟糯、包裹肉鬆皮蛋入口香甜帶點啖啖咸甜口感好正😋、配埋沙律醬好睇又美味!粒粒花生麻糬 $88呢一款粒粒花生麻糬望見都好特別🤔、好有地道台式小食、係台灣淡水原創配方冇用糯米而製、用咗日本鮮牛乳及木糬粉、做到Q軟綿口感入口即溶化冰冰涼涼😚、沾滿粒粒花生更加香口又好食!伯爵茶凍芋圓配粉粿 $78呢一碗甜品配搭夠哂豐富😯、真的有台式風味嘅甜點☺️、粉棵軟綿滑口、芋圓口感煙糯又有口咬、綠豆啖啖肉口感、珍珠粒粒軟糯、每一啖都有多層次口感、配埋香滑花奶更加正😋!熱珍珠奶茶 $45荔枝烏龍茶 $38呢兩杯一熱一凍味道都唔錯飲品、熱珍珠奶茶送到上枱散發茶香味、配埋珍

鹹蛋黃芋泥球 $78

呢一款芋泥球都好特別細細粒、

肉鬆皮蛋蛋餅 $82

呢一款蛋餅賣相望見都好想食🤤

配埋沙律醬好睇又美味!

粒粒花生麻糬 $88

伯爵茶凍芋圓配粉粿 $78

熱珍珠奶茶 $45
荔枝烏龍茶 $38

呢兩杯一熱一凍味道都唔錯飲品、
熱珍珠奶茶送到上枱散發茶香味、配埋珍珠煙糯口感都唔錯、

有得飲又有得食🤭、荔枝烏龍茶飲到入口啖啖茘枝清香甜味😙、茶味又唔太過濃厚都幾好!
2025-03-07
雖然上個月先啱啱喺台灣返嚟🇹🇼, 但已經回味台灣菜!每次嚟呢間, 我都一定會叫鹹蛋黃芋泥蛋餅、奶奶麻糬, 大力推介🤍!梳化座位寬敞舒適, 空間感十足!餐牌上有多款台式特色小食、麵食、甜品同飲品, 還原台灣地道風味~𓌈˒˒ 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅芋泥控必試💜 表面灑上香芋粉及鹹蛋黃碎, 蛋餅用上鴨蛋🥚, 食落煙韌軟糯, 芋泥香甜綿密, 加埋鹹蛋黃碎嘅鹹香, 將味道提升至另一個層次⬆️ 🍜招牌牛肉麵 有炸蟲草花、百葉豆腐、牛腱肉, 並附上牛脂油🧈, 湯底濃厚而不油膩, 手工刀削麵煙韌彈牙, 非常掛湯!𓌈˒˒ 開心果奶奶麻糬推介👍🏻 期間限定口味, 開心果迷千祈唔好錯過!採用日本鮮牛乳及木薯粉製作, 簡單用筷子就可以輕易切開, 奶奶麻糬入口冰涼Q軟, 撈埋開心果碎好正呀💚🥤綠豆沙豆乳 推介👍🏻 飲落有濃厚嘅綠豆沙味, 又有豆乳香, 質感非常濃稠, 超好飲!🥤紅豆沙豆乳同樣以豆乳做底, 加入綿密嘅紅豆沙🫘, 豆味好香!

𓌈˒˒ 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅

🍜招牌牛肉麵

𓌈˒˒ 開心果奶奶麻糬

🥤綠豆沙豆乳

🥤紅豆沙豆乳
同樣以豆乳做底, 加入綿密嘅紅豆沙🫘, 豆味好香!
2025-02-06
  • 招牌牛肉麵
  • 開心果奶奶麻糬
  • 髒髒鹹蛋黃芋泥蛋餅
2025-05-12 0 浏览
銅鑼灣台北匯以港式細膩重新詮釋台式味覺。木質空間冷調燈光映襯寬敞桌距,侍者換碟時「筷尾輕敲陶碗」的儀式感,展現港式服務的嚴謹。 菜單糅合台式經典與港式巧思:炭燒桂花烏龍以金萱茶底混搭洛神花,清冽帶山嵐氣息;鳗魚芝士粟米蛋餅打破夜市框架,厚餅皮夾北海道蒲燒鳗與本土粟米,芝士拉絲喚醒早茶記憶。招牌滷肉飯油脂比例精準,碎肉顆粒分明,蒜泥水蓮微苦平衡油香,呼應港人清爽偏好。最驚艷是海皇涮涮鍋粥,九孔蝦膏熬成濃醇湯底,收汁成綿沙米粥,好正斗!我認為是一間值得欣賞和推薦的台式餐廳。

我認為是一間值得欣賞和推薦的台式餐廳。

• 炭燒桂花烏龍茶 鰻魚芝士粟米蛋餅 招牌滷肉飯 蒜泥台灣水蓮 海皇涮涮鍋粥
  • 招牌魯肉飯
  • 原條鰻魚起司玉米蛋餅
  • 奶奶麻糬
2025-04-17 0 浏览
食物質素不錯,但價錢相對貴。可惜,員工態度非常一般. 首先,全部職員都站在門口附近,身後的食客要等待職員回頭,站起來揮手才有人服務。第二:上菜的職員態度亦都非常一般,3位職員上菜,2位都是目無表情地上菜,甚至直接叫食客:攞開啲食物, 讓佢可以放置其他菜. 食物質素質有多好,但職員態度在不滿座是都這樣,想像不到滿座時她/他們的態度會怎樣。不會再到訪這間餐廳,性價比不高之餘還要受氣.

不會再到訪這間餐廳,性價比不高之餘還要受氣.
2025-04-16
2025-04-06 153 浏览
之前見評價唔錯,同個friend兩個人試吓…入到去見裝修幾靚…但枱與枱之間有啲窄…一坐低叫咗兩個嘢飲先,芋泥鮮奶味道一般,冇咩芋頭味同埋好甜,反而抹茶鮮奶好飲,抹茶味道幾濃叫咗個牛肉麵,明太子甜不辣,同埋個刈包蛋餅牛肉麵個味道好淡,啲牛𦟌肉好硬… 唔明點解咁多人推介甜不辣有驚喜,外脆內軟,配搭埋明太子醬好好味蛋餅都好好食,好似去咗台北食咁,外面嘅皮好軟,入面豬腩肉好腍,帶少少辣味,加埋啲蔬菜絲,清咗豬腩肉嘅油膩感,唔會食到好滯甜品叫咗黑芝麻麻糬同埋芋圓黑芝麻麻糬話係用木薯粉同鮮奶整嘅,好好味,必叫但個芋圓就真係唔掂,甜到食咗兩啖就已經唔想再食…
之前見評價唔錯,同個friend兩個人試吓…

入到去見裝修幾靚…但枱與枱之間有啲窄…

叫咗個牛肉麵,明太子甜不辣,同埋個刈包蛋餅
牛肉麵個味道好淡,啲牛𦟌肉好硬… 唔明點解咁多人推介

甜不辣有驚喜,外脆內軟,配搭埋明太子醬好好味

甜品叫咗黑芝麻麻糬同埋芋圓
黑芝麻麻糬話係用木薯粉同鮮奶整嘅,好好味,必叫

但個芋圓就真係唔掂,甜到食咗兩啖就已經唔想再食…

2025-03-28
2025-03-28 210 浏览
Check In Taipei is a fantastic spot for those looking to enjoy innovative fusion Taiwanese cuisine. One of the standout dishes is the pineapple sorbet, which is truly unique and delightful. It features real pineapple bits, adding a refreshing burst of flavor that sets it apart from typical desserts.The beef noodle soup is another must-try. It’s hearty and flavorful, showcasing the rich culinary heritage of Taiwan. The combination of tender beef and savory broth makes it a comforting choice.Overa

Overall, Check In Taipei offers a wonderful dining experience with creative dishes that celebrate Taiwanese flavors in a fresh and exciting way.
Check In Taipei 臺北棧堅持傳承臺灣料理的傳統風味加上創意元素,而且餐牌上有推介菜式、素食、台灣食材,真正的舌尖上飛轉臺灣! 店舖裝修方面有不同的特色,例如:臺灣鐵路🚆、原住民色彩、星族花車、阿里山👍🏻更可以望住維港景式,真係眼睛👀去旅行🧳櫻花蝦烏醋茄子🍆冷食感覺好fresh !招牌魯肉飯,魯肉口感鬆軟,醬汁配上米飯🍚真係肉汁豐富!麻婆臭豆腐,真係臭味相投,豆腐吸收晒麻婆醬汁我真係超鐘意食肉鬆皮蛋蛋餅,獨特的香氣同口感真係好誘人呀開心果口味嘅奶奶麻糬,食完真係好開心😀因為麻糬奶香濃滑而且好煙韌軟糯沾上開心果,真係大滿足😌使用日本牛乳的木瓜牛乳,超讚!茶味香滑而且Q彈的珍珠奶茶🧋,真係必叫之選!

櫻花蝦烏醋茄子🍆冷食感覺好fresh !

招牌魯肉飯,魯肉口感鬆軟,醬汁配上米飯🍚真係肉汁豐富!

麻婆臭豆腐,真係臭味相投,豆腐吸收晒麻婆醬汁我真係超鐘意食

肉鬆皮蛋蛋餅,獨特的香氣同口感真係好誘人呀

使用日本牛乳的木瓜牛乳,超讚!

茶味香滑而且Q彈的珍珠奶茶🧋,真係必叫之選!

2025-03-22 283 浏览
去世貿中心行街後,入左呢間裝修好靚既台式餐廳😀😀我哋首先試咗櫻花蝦滷肉飯,呢碗飯真係好正!滷肉煮得入味,櫻花蝦香氣四溢,搭配白飯,味道非常平衡,🥰🥰米飯吸收咗滷汁後,真係食得出好味,無論係食返嚟或者外賣都好受歡迎。🤭🤭接著,我哋點咗牛展手工面條,呢個面條真係有水準!手工製作嘅面條Q彈有嚼勁,牛展煮得剛剛好😋肉質軟嫩,湯底清淡而鮮美,真係一碗令我難以忘懷嘅面。👍🏻然後,我哋試咗鹹蛋黃芋泥蛋捲,呢個小食真係好特別!蛋捲外脆內軟,裡面包住鹹蛋黃同芋泥,😚味道香濃,鹹甜適中,食落去口感層次豐富,真係一個好好嘅創意小食。😛甜品方面,我哋選咗花生麻糬,呢個麻糬滑滑的😍😍包住香甜嘅花生餡,咬落去非常有口感,食完之後令人心情愉快,真係完美嘅收尾。😙😙飲品方面,我哋飲咗兩杯台式熱飲,檸檬冬瓜茶同百香果茶。檸檬冬瓜茶清新解渴,甜度適中,非常舒服;而百香果茶就酸酸甜甜,味道特別,飲落去非常爽口。😝下次都想試佢既鍋粥😍😍好正咁!
去世貿中心行街後,入左呢間裝修好靚既台式餐廳😀😀

下次都想試佢既鍋粥😍😍好正咁!
2025-03-21 290 浏览
Check In Taipei 的裝潢以台灣鐵路及原住民元素為主題,近門口的卡位更是猶如19世紀台灣豪華火車「花車」的包廂,坐位非常舒適,部分座位還可以望到海景,打卡一流!這裡是情侶和閨蜜約會的好地方。黑芝麻奶奶麻糬 :必點之選!✨✨ 口感Q彈!奶奶麻糬採用了台灣淡水的秘方📜,沒有添加糯米粉,更有黏性和拉絲。黑芝麻的香氣非常濃郁,每一口都充滿了芝麻香,讓人一試難忘。😋🍡肉鬆皮蛋滷肉飯:滷肉經過五香粉和醬油等燉煮後🍲,再加上肉鬆及流心皮蛋鋪在白飯上🍚,讓白飯能均勻與醬汁混合。吃起來不僅有濃郁的肉香,還非常美味。🥚三色鹽酥雞:雞肉炸得外層酥脆🍗,內裡肉質鮮嫩多汁。三款醬汁包括柚子🍋、黑松露🍄及冬陰功🌶️,各有特色。我最喜歡的是冬陰功味,十分獨特,帶有一點酸辣的口感,讓人胃口大開。😋招牌牛肉麵:湯底是濃郁的牛肉高湯🍜,口感滑順清香,牛肉採用了牛腱部位🐂,肉質軟嫩腍滑又入味,入口即化,肉汁豐富。蟲草花加添味道和質感🌼,加上牛脂油,更加油香滑溜。每一口都能感受到牛肉的鮮美和湯底的濃郁,真是讓人回味無窮!😋明太子甜不辣:食材由台灣直送✈️,魚糕炸粉剛好,不會太厚,煎得香氣四溢,口感煙韌。明太子的味道非
黑芝麻奶奶麻糬 :
黑芝麻奶奶麻糬
肉鬆皮蛋滷肉飯
三色鹽酥雞
招牌牛肉麵
明太子甜不辣:食材由台灣直送✈️,魚糕炸粉剛好,不會太厚,煎得香氣四溢,口感煙韌。明太子的味道非常濃郁🐟,讓人一試難忘。🍢
黑芝麻奶奶麻糬
肉鬆皮蛋滷肉飯
三色鹽酥雞
招牌牛肉麵
2025-03-18 176 浏览
呢排聽到人講起一款超火嘅期間限定美食,就係呢個開心果奶奶麻糬,我呢個甜品控又點會錯過呢!前幾日專程去試咗一試,真係令我大開眼界又大飽口福。​一見到呢個麻糬,個賣相已經好吸引人。圓碌碌嘅麻糬,表面光滑得好似珍珠一樣,隱隱約約透露出開心果嘅淡綠色,睇起身就好誘人。​再講講佢嘅製作材料,真係好用心。原來佢採用嘅係日本鮮牛乳,而且製作麻糬嘅粉係木薯粉。呢個小細節真係好加分,因為冇咗糯米粉嗰種容易膩口嘅感覺,反而令麻糬有咗一種更為清爽軟綿嘅口感。​入口即溶!軟綿嘅麻糬好似一團雲,開心果奶香味濃郁。唔會太甜,啱啱好,食完一個完全唔會覺得膩。
2025-03-13 275 浏览
週日晚上逛街後走到海景餐廳嘆特色新派臺菜以台灣鐵路為主題,打造出復古氣息的用餐環境室外位置寵物友善,可以與心愛毛孩一起用餐裝修典雅具格調,寬闊舒適,還可看到維港景色喇沙牛肉麵用上50磅純牛骨湯底配18種香料無味精台灣近年流行的鮑魚椒麻皮蛋醬拌麵可以選擇冷拌或熱拌夜市小吃明太子甜不辣彈牙煙靭,微微煎香,惹味帶辣勁期間限定淡水原廠配方人氣開心果奶奶麻糬採用日本鮮牛乳及木薯粉製成,不含糯米,口感軟綿,入口即溶
週日晚上逛街後走到海景餐廳嘆特色新派臺菜
以台灣鐵路為主題,打造出復古氣息的用餐環境
室外位置寵物友善,可以與心愛毛孩一起用餐
裝修典雅具格調,寬闊舒適,還可看到維港景色
喇沙牛肉麵用上50磅純牛骨湯底配18種香料無味精
喇沙牛肉麵
台灣近年流行的鮑魚椒麻皮蛋醬拌麵可以選擇冷拌或熱拌
鮑魚椒麻皮蛋醬拌麵
夜市小吃明太子甜不辣彈牙煙靭,微微煎香,惹味帶辣勁
開心果奶奶麻糬
2025-03-09
喇沙牛肉麵
鮑魚椒麻皮蛋醬拌麵
開心果奶奶麻糬
2025-03-12 239 浏览
明太子麻糬蛋餅 $98蛋餅皮蛋香非常香麻糬份量好多,好易飽,會建議3人食用明太子的鹹鮮海味與麻糬的奶香甜味夾蛋皮煎至酥脆,蛋皮有淡淡奶香,麻糬Q彈整體鹹甜適中唔膩原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188整條蒲燒鰻魚橫臥蛋餅上鋪滿熔化的芝士與甜玉米粒鰻魚肥嫩醬香濃郁蛋非常香鰻魚肉質細嫩多汁,入口即溶玫瑰荔枝蘇打 $45一路飲一路解滯梳打水對個胃好健康之餘仲好清爽玫瑰花瓣用乾燥玫瑰,細細朵嗰種係最入味好清新唔人工荔枝味會重過玫瑰味少少
明太子麻糬蛋餅 $98
蛋餅皮蛋香非常香
麻糬份量好多,好易飽,會建議3人食用
明太子的鹹鮮海味與麻糬的奶香甜味夾
蛋皮煎至酥脆,蛋皮有淡淡奶香,麻糬Q彈
整體鹹甜適中唔膩

原條鰻魚起司玉米蛋餅 $188
整條蒲燒鰻魚橫臥蛋餅上
鋪滿熔化的芝士與甜玉米粒
鰻魚肥嫩醬香濃郁
蛋非常香
鰻魚肉質細嫩多汁,入口即溶

玫瑰荔枝蘇打 $45
一路飲一路解滯
梳打水對個胃好健康之餘仲好清爽
玫瑰花瓣用乾燥玫瑰,細細朵嗰種係最入味
好清新唔人工
荔枝味會重過玫瑰味少少

2025-02-22 515 浏览
之前食過依間既尖沙咀分店已經知道食物唔錯 所以琴日朋友生日再係銅鑼灣呢間食 但由門口到入面既待應既態度都十分之差😵 門口個位 問佢野講唔該...我想問...之後扮佢聽唔到走開.. 收錢個位.. 遞張單比你咩都唔講就咁拎住個卡機 我比完現金 佢零反應就走開左.. 我都唔知係妮食野 定係妮受氣 諗住開開心心食個飯.. 多謝佢地令我朋友生日都覺得受氣🙄食物方面 我覺得真係唔錯 麻糬蛋卷味道好夾 咬落唔癡牙 鹽酥雞比想像中大件 但同啲醬既味幾夾👍🏻

2025-02-05 894 浏览
今日去咗銅鑼灣一間好有台灣風味嘅餐廳,成個裝修好IGable,仲有啲霓虹燈裝飾,即刻覺得自己好似去咗台灣夜市咁🇹🇼 餐廳嘅氣氛好輕鬆,最啱同朋友一齊嚟食嘢打卡,仲可以試到好多創意台菜,真係好滿足😍 ✨三色鹽酥雞 $128鹽酥雞係台灣嘅經典小食,呢度仲有三種口味,分別係原味、辣味同海苔味,真係好有心思🐔 外皮炸得好脆,入面嘅雞肉仲好juicy,三種味道各有特色,最鍾意海苔味,香口得嚟又唔會太鹹😋 配埋佢哋嘅特製醬汁,真係食到停唔到口,朋友仲話要encore多一碟添🤤 ✨肉鬆皮蛋蛋餅 $82呢個蛋餅真係好有創意,將肉鬆同皮蛋全部包埋一齊🥚 蛋餅皮煎得啱啱好,外脆內軟,入面嘅配料口感豐富到爆,食落好有層次感😍 ✨魯肉伴台灣A菜 $88魯肉煮得好入味,肥瘦適中,入口即化,配埋台灣A菜,清爽得嚟又解膩🥬 最鍾意佢個魯肉汁,撈飯食真係一流,朋友仲話要打包返屋企添🤤 雖然係簡單嘅一道菜,但真係好有台灣嘅家鄉味道,食完覺得好溫暖💖 ✨開心果奶奶麻糬 $98麻糬軟糯得嚟又唔會太黏牙,仲有淡淡嘅奶香味,食落好滑溜😋 最正係佢有好多開心果粒,香口得嚟又帶少少甜,同麻糬簡直係絕配🥜 最鍾

✨三色鹽酥雞 $128

✨肉鬆皮蛋蛋餅 $82
呢個蛋餅真係好有創意,將肉鬆同皮蛋全部包埋一齊🥚

✨魯肉伴台灣A菜 $88
最鍾意佢個魯肉汁,撈飯食真係一流,朋友仲話要打包返屋企添🤤

✨開心果奶奶麻糬 $98
麻糬軟糯得嚟又唔會太黏牙,仲有淡淡嘅奶香味,食落好滑溜😋
最鍾意佢個賣相,精緻得嚟又好IGable,影相打卡一流📸
食完仲想再食多份,真係好滿足👏

✨伯爵茶凍芋園 $78
茶凍好滑,伯爵茶味好香,配埋煙韌嘅芋圓,口感好豐富🍮
最特別係加咗珍珠,食落好有咬口,真係好有台灣夜市嘅感覺😋
夏天食真係一流,清爽得嚟又解暑,朋友仲話要encore多一碗添🤤

✨珍珠奶茶 $45
珍珠奶茶係台灣嘅經典飲品,呢度嘅珍珠煮得啱啱好,煙韌得嚟又唔會太硬🍹
奶茶茶味好濃,奶香又夠滑,飲落好順口,真係好有台灣嘅味道😍
最啱食完嘢飲返杯,完美嘅一餐💖

✨香水檸檬燒烏龍茶 $48
呢個飲品真係好清新,檸檬嘅酸味同烏龍茶嘅香氣好夾,飲落好解膩🍋
最特別係加咗燒烏龍茶,帶少少煙燻味,飲落好有層次感,真係好驚喜👌
夏天飲真係一流,清爽得嚟又解渴,朋友仲話要打包返屋企添🤤

🎶🎶🎶
Step into Check In Taipei for a taste of Taiwan with a creative twist. From their signature three-flavor popcorn chicken to Instagram-worthy desserts, this trendy spot in Causeway Bay offers a feast for both your taste buds and your camera.