2022-11-15
喺香港要食韩国菜唔难,不过OOULI有啲特别,老板系韩国人,佢为左将老家釜山嘅原味道带黎香港,除左食材每日又韩国新鲜运到,仲喺釜山买左块农地黎种米,白米运到黎香港先即场将稻谷脱壳同煮制。一入餐厅就见倒对面有成排玻璃,可以望倒成个维园,景观非常开扬。Lunch set有三道菜或者四道菜拣,我地拣左四道菜($538/人),佢包左前菜、汤、主菜、饭同餐茶。Deul Kkae - Juk - 哩碗粥就系用左佢地自家农场种嘅大米,再加埋韩国当造嘅蔬菜、韩牛同蚬肉一齐熬煮而成,足足要熬超过十个钟。佢地嘅野食都好热辣辣,粥上枱时都好滚热,粥底绵滑,加埋蚬肉嘅鲜味非常鲜甜,旁边嘅脆米又薄又香脆。Jili - Tang - 哩碗海鲜清汤上面堆满泡沫,面头红色嘅系辣椒粉,以西式方法摆盘,卖相精致。海鲜汤好清,入面有白萝卜同鲍鱼,萝卜清甜冇渣,鲍鱼弹口得黎唔会太韧。澳洲和牛 - 和牛大约七成熟,食落带少少咬口,但又唔会好韧或者有筋,用左秘制酱汁一齐煮,味道甜甜地咁几特别,旁边仲配左菇同萝卜。烤釜山鳗鱼 - 卖相同平时食嘅日式鳗鱼唔同,鳗鱼冇碎骨,鱼皮炸到酥脆又唔油,蘸埋个酱汁食几好食。JinSu - Su
总结,OOUDI每一样食材都由韩国入口,最估唔到系连大米都系自家农场种出黎,而且全部食物都非常热辣辣,完全感受到釜山嘅原味道。