2019-09-25
是日约咗朋友去海港城, 海港城人内开咗一个新嘅部份.北京填鸭系我嘅至爱, 听人讲呢间羲和雅苑有新嘅 食法所以就去试一试. 呢间餐厅位于最远嘅新角落. 由于填鸭要等五十分钟所以就落咗先. 餐厅内装修古色古香, 环境唔错仲有一个无敌维港景远望icc. 点园专门介绍填鸭嘅食法, 有爆炸糖食法, 把鸭胸皮沾上蓝莓酱再点上 爆炸糖. 呢个食法令有爆炸脆皮感. 但系我最钟意都系另一早食法就系芥末酱配上鸭脾. 其次仲有山楂取代传统酱汁嘅食法.百年酱肉肥而不腻配上夹膜食, 比起扣肉更好. 留意到有个韮香鸡, 都几特别所以一试. 韭菜葱辣椒芝麻油酱油加上半只鸡, 食落鸡唔柴有芝麻香同少少辣 叫咗一客张氏狮子头, 一个迷你嘅狮子头店员 送上一个迷你嘅白饭, 跟指示将二者合而为一, 狮子头肉质松软. 最后还有一个牛油虾伊面, 虾球大粒伊面底.最后紫薯燕窝蛋白有金箔面作结. 呢间餐厅位于海港城新舖分嘅最远处,景观不俗, 奉劝大家唔好低估咗片皮鸭, 其实都会饱饱哋.
片皮鸭
张氏狮子头