2019-05-21
母亲节时刚要出TRIP,返到香港约返妈妈食饭,心血来潮想食斋,揾揾下就揾左呢间。上年已经试过同一间系尖沙咀嘅分店,今次就试试铜锣湾。晚餐分6:00 & 8:00 两轮,如果唔订位,可赏试walk in…咁就唔会限定6:00 或 8:00。呢到嘅价钱系偏贵的,但份量都有返咁上下,我地4大1小,叫左2个套餐,1个儿童餐,及散叫2个𩠌,已经好饱。其中最意想不到嘅,系素食都会有儿童餐,姨甥见到就话要。飞机造型正好合小朋友心意,成日问点解飞机仲未到,我地唯有答佢,飞机要载住你叫嘅𩠌,好重,所以飞耐D….儿童餐一D都唔求其,有意粉、生果、汉堡,全部都岩小朋友口味,即使姨甥系食肉兽,仍食得津津有味。可惜原本嘅芝士条,但临时变左春卷。另外叫嘅set dinner,有前菜+手卷+汤+主食+甜品,真系好丰富。前菜:麻酱沙姜豆丝粉皮 + 红菜头苹果香橙伴合桃 + 华都夫薯仔松子冰菜沙律豆丝好似肉,与鸡丝粉皮好似,加埋麻酱好开胃。 而红菜头&苹果好新鲜,红菜头软软地,苹果爽脆,夹埋一齐食几好口感。 至于冰菜沙律,我系第一次生食冰菜,好清新,但都系中意食炒熟左嘅冰菜….汤:黑松露忌廉磨菇浓汤 + 茶树菇竹笙
豆丝好似肉,与鸡丝粉皮好似,加埋麻酱好开胃。
汤:黑松露忌廉磨菇浓汤 + 茶树菇竹笙黄耳百合炖汤
因为叫左2个套餐,所以中汤西汤各叫一碗。
磨菇浓汤好creamy,菇味好浓,爸爸唔好西餐都中意,然而黑松露味就唔太特出。
中汤好足料,好清,虽然只系素菜汤,但味道丰富,饮出清新味道。
手卷:芦笋素香松苜蓿芽手卷 + 香芒牛油果苜蓿芽手卷
无饭嘅手卷,以苜蓿芽代替饭,建议要即刻食,因为隔耐左紫菜就会唔脆。苜蓿芽无草清味,亦有清新感觉,用佢黎代替饭好特别。
套餐主食:牛肝菌忌廉烩扁意粉伴香脆腐皮卷 + 红咖喱野菜猴头菇配印度薄饼及珍珠米饭
腐皮卷整到好似鸡脾咁,好得意,虽然有忌廉汁,但腐皮卷仍然香脆,意粉唔会太cream,不过父母始终中意中式,所以唔太好呢个意粉。
虽然餐牌讲左红咖喱会少辣,但唔食辣嘅我,都可以食到,唔觉辣。有唔同嘅蔬菜,而用印度薄饼配咖喱汁一齐食,简直perfect,咖喱汁好香,有少少椰汁味,真系好有冲动另外叫多几件薄饼点汁食。
散叫主食:宫保菇丁 & 梅菜扣玉
宫保菇丁可以拣走辣,D菇丁好似食紧真嘅肉,咬落有D似生炒骨嘅肉丁,汁好「惹」味,送饭一流。
梅菜扣玉相对逊色少少,豆腐唔够豆味,梅菜较淡,汁亦较少,有待改进。
甜品:杏汁椰香红豆糕 + 紫薯乳酪蛋糕
红豆糕有好香好浓嘅杏仁味,无被椰汁抢左味到,我中意杏仁,所以觉得好味。但如果不嬲都唔中意杏仁味,就唔好叫呢款甜品喇。
乳酪蛋糕质感似cheesecake,呢个有惊喜,食落无cheesecake咁腻,反而带少少酸味,食完唔会有饱滞感,可以来多几件。
餐廰环境:蓝白主色,好舒服,位与位之间有一定距离,无压逼感。
悠蔬食
网上订座即赚里数
网址: https://s.openrice.com/QrbS0JQO600
地址: 铜锣湾渣甸街50号渣甸中心25楼
电话: 35656393