2016-05-15 1440 浏览
已经唔知第几次来L Square,成座大厦都有我心水嘅餐厅,不过今日特别少少,同妈咪来食素。店内干净整洁,装修朴实简单,墙上布满用粉笔写的𩠌菜名称,另外仲有一些佛像。午餐时间黎到,有set lunch可以拣,价钱只系$55,可以拣三款𩠌,而啲𩠌每日都唔同,仲送白饭、茗茶、糖水同例汤,以铜锣湾来说价格便宜,难怪座无虚席,另外仲有七款煲仔小菜可以选择。一坐低,店员就为我们奉上热茶一壸。例汤﹣粟米萝卜汤清甜可口,油份不高,仲可以食埋个粟米。跟餐送的白饭红烧狮子头煲 $78黑色铁锅奉上,有几粒大大粒嘅狮子头,而且入边的菜亦很丰富,有豆腐、香菇、娃娃菜、西兰花、甘笋、红萝卜还有云耳。狮子头咬落去肉感丰富,红烧汁的味道不会过浓。罗汉斋煲 $68包含左几款唔同既菜喺入面,好似一个菜既杂锦,仲有莲藕、豆腐、红萝卜、云耳同甘荀一齐煮,味道清淡得黎又够香口。入面有一种鱼豆腐很好吃,咬下去像吃鱼蛋一样,带点点弹牙,与一般豆腐有所不同。咕噜肉 $78素咕噜肉炸粉唔多,食落口感觉似真系食紧肉,比出面真既咕噜肉冇咁炸同油腻,同埋呢度嘅咕噜肉无骨,可以就咁成粒食,不过略嫌炸得唔够香口,不过个菠萝汁令人好开胃。临走才
一坐低,店员就为我们奉上热茶一壸。
例汤﹣粟米萝卜汤
清甜可口,油份不高,仲可以食埋个粟米。
跟餐送的白饭
红烧狮子头煲 $78
罗汉斋煲 $68
咕噜肉 $78

临走才发现忘记了吃糖水

香港人越来越注重健康问题,素食其实都可以好好食,而且又可以清清肠胃,呢类新派素食餐馆就最适合不过。