2019-12-03
今晚心血来潮想食韩国菜,尖沙咀有条街有几间韩国餐厅相连,相比之下韩屋嘅装潢比较新潮有活力,所以就吸引左我地入去~~食物款式都唔少,主要有汤类、拌饭、蒸/煎饺子~ 我地选择左参鸡汤、原味石锅芝士拌饭和煎龙虾大饺子~参鸡汤 ($148)以前食亲嘅人参鸡汤嘅质素都麻麻...鸡肉通常都好老,比较嚡口🙈 但呢个春鸡肉出乎预期地又软腍又嫩滑,超易起骨~ 春鸡入面包住嘅糯米饭又够软绵,汤头浓郁但唔觉油腻,整体味道唔错👍🏻原味石锅芝士拌饭 ($108)有得选择要唔要芝士,超级推荐加芝士呀~ 佢啲芝士被藏系饭入面,食饭嘅时候有拉丝效果好正~ 配料味道都正常,酱料味道颇辣,最好按自己喜好控制份量~煎龙虾大饺子 ($78)饺子皮煎得好香脆,记得要衬热食,如果啲皮淋左就冇咁好食架啦🤣 馅料味道咸淡适中,几惹味~整体食物质素几好,都多创新嘅菜式,不过餐厅位置唔算好多,想食就要早啲去/预先book枱啦🙈
参鸡汤 ($148)
煎龙虾大饺子 ($78)