2017-07-16 190 浏览
这家渔匠在上水相信系无人不知,无人不晓,我一直都期待有机会可以一尝滋味。到今日抱住紧张又兴奋既心情与到黎呢到上水食好西既决心一黎到餐厅门口,大大个渔匠料理招牌,同埋有大大支篮色旗「活鱼刺身」作招徕,非常吸睛。同埋门口已经有客人系到等紧位。首先以几款心爱既寿司及卷物揭开序幕:三文鱼腩三文鱼带些少油份的鱼香,没咩雪味,咬落好滑而且好香的鱼鲜味油甘鱼腩油甘鱼肥美甘香,厚切而且肉质结实有弹性。海胆赤海虾海胆黄而鲜艳非常肥美,配合埋赤海虾,一啖放入口时,口感夹杂浓郁海胆同海虾鲜甜味,可以话系prefect match.香芒大蟹卷大大只虾头加上8件大蟹卷,上面再舖上蟹籽,弹性十足,一啖放入口咬落去,好似爆炸咁,好刺激。咬一口,炸过既大蟹实在香口同卜卜脆。火炙海胆鹅肝轻轻煎过的鹅肝正渗出鹅油,加上舖左海胆系面,卖相已经令人垂涎三尺。丰腴柔滑的鹅肝,甘甜鲜美的海胆,完美配搭,对于喜爱海胆同鹅肝的人,一次过满足两个愿望。火炙芝士帆立贝 帆立贝表面轻轻烧过,微温既弹牙帆立凡夹住烧过既芝士一齐食,芝士的浓郁与帆立贝的鲜味完美结合,相辅相成食完以上寿司头盘,之后点左杯黑牛爆珠雪糕特饮可乐加上一个朱古力雪糕球就

首先以几款心爱既寿司及卷物揭开序幕:

三文鱼腩
三文鱼带些少油份的鱼香,没咩雪味,咬落好滑而且好香的鱼鲜味
油甘鱼腩
油甘鱼肥美甘香,厚切而且肉质结实有弹性。

海胆赤海虾

香芒大蟹卷

火炙海胆鹅肝

火炙芝士帆立贝

食完以上寿司头盘,之后点左杯黑牛爆珠雪糕特饮
可乐加上一个朱古力雪糕球就系黑牛,不过我果杯就系云尼拿味雪糕球,相信E家都好小餐厅可以饮到。
冷凉既可乐,加上入口即爆既爆珠,实在令脑筋大爆发。
另一杯系杨枝甘露爆珠芒果雪糕特饮,造法大致相同。

黎到当然要试物烧物啦
侍应会特别供应一个炭炉比你亲手下厨,有大厨上身感觉

烧原只帆立贝(蟹膏烧)
食呢只蟹膏必须冒著生命危险,因为分分钟胆固醇爆表。 不过美食当前一定去到尽。比较特别既系烧熟后,蟹膏会连埋香脆薯片一齐食。蟹膏食落去的香气真系难而形容,味道系口里慢慢融化,之后又渐渐地显现出来。

鸡软骨串
店铺会烧到约八至九成熟,然后由客人再自己一尝炭烧过程
我就钟意烧到劲干身同埋偏金黄色,一放入口又系劲爽口同埋有小小脆口。

日式鳗鱼炒饭
最后食埋鳗鱼炒饭,色泽分明,鳗鱼粒份量有诚意,不过唯一建议饭方面可以再干身小小就完美。

总括呢间日式料理店,好多食物都系合乎我的喜爱同口味,而且黑牛同蟹膏烧既出现令我非常有惊喜,唔系间间料理店都供应,相信我好快再返嚟。