2015-09-24 1909 浏览
依家同朋友见面时间唔多,大家工作性质唔同,就连食饭时间都好难夹。难得约到今日,当然唔放过啦。不过谂食咩系好困难嘅一件事,哈哈。有朋友就建议不如去北角金功夫点心火锅啦,有得打边炉,甘我地二话不说话去金功夫点心火锅。当晚去到金功夫点心火锅,唔需要等好耐就可以食到,真开心。踏入店内,感觉与其他火锅餐厅与别不同。首先,天花以长竹装饰,并沿挂两条金龙;其次,墙上更饰以水墨画和书法壁画表达,感觉很诗情画意;再者,店内以柔和的光源配以其装饰及醉人的音乐装饰,已经令我陶醉系呢环境喇!在食物方面,系叫野食之前,店员会介绍有咩野好食同好饮,甘样嘅服务唔话得了。我地就落左餐厅自家制嘅竹蔗茅根水 ($28渣),味道清甜,有解渴同下火功效,可以值得一试。另外,系叫打边炉菜式之前,我地仲点左几款餐前小食。酥炸鱿鱼须 ($68),外层脆卜卜,有咀嚼口感,食落唔太肥腻。药膳醉乳鸽 ($58),入口酒香浓郁之余,却又不失乳鸽本身的鲜味,更配有中国药材,不过就稍嫌药材味过重,但感觉都可以,可值得一试。食完小菜,当然要始我地今晚主打:打边炉喇喇喇,涮涮锅我地就听店员推介,品尝翅群白玉滑鸡锅 ($198),锅内卧藏冬瓜盅,上

当晚去到金功夫点心火锅,唔需要等好耐就可以食到,真开心。

另外,系叫打边炉菜式之前,我地仲点左几款餐前小食。
食完小菜,当然要始我地今晚主打:打边炉喇喇喇,涮涮锅
我地就听店员推介,品尝翅群白玉滑鸡锅 ($198),锅内卧藏冬瓜盅,上面摆满翅群同走地鸡,食完鸡同冬瓜后可以用汤底打边炉,真系好滋味。

跟住我地就叫左打边炉嘅特色推介。
用料矜贵的黑松露饺 ($98),
食落口感像蟹粉小笼包,外皮既薄且滑,馅料内里原来是以虾肉同猪肉混和著意大利黑松露酱制成,咬下带阵阵浓郁的黑松露香气,非常滋味!
鹅肝墨鱼丸 ($88),白色一粒粒的丸子齐齐排在碟上,其实我地以为系普通的墨鱼丸,原来中间卧藏住鹅肝粒。据店员称,以手打形式制成一粒粒墨鱼丸及亲自放入丸子内。
玉簪虾丸 ($88),中间酿入金华火腿、爽脆的甘笋条、清甜的露笋及翠绿的唐芹穿著,用料丰富,食落爽口弹牙,不停挑战味蕾。
蟹粉福袋 ($22只/两只起),里面包著的是生拆蟹肉、蟹黄、蟹粉和猪肉馅,用料丰盛。食落感觉似食紧蟹粉小笼包,皮薄内里汤汁亦非常饱满,吃下味浓甘香,份外一样滋味。

甘好味嘅打边炉款式,又点可以唔再黎呀!
2015-09-23
庆祝纪念