2022-01-06
冬菇亭啲舖都转手多次,终于嚟到呢间新开不足一个月嘅上海馆嘅手上,于是嚟个晚饭试试佢手势。众人前后脚到,于是先嗌咗个4人餐等住先,之后散嗌。三鲜酸辣汤酸味比重盖过辣味,料倒系足。四喜烤麸味清甜几好,但同我喺第啲上海舖食嘅味完全无异,所以唔肯定呢啲系咪现成嘢。镇江肴肉色泽有啲暗哑,唔得粉嫩,还好试咗一旧又冇怪味。镇江小排骨陈醋似乎下太多,酸味过咗火位,肉亦太硬,有待改善。跟餐饭量是太多,4碗可分拆8碗。百叶小棠菜似家常便𩠌,清清哋好斋感,反而襟食。葱爆牛肉调味唔错,京葱确实够多,牛就少咗。跟住散嗌如下:皮包肉种类(排名分😋):1. 窝贴(烫口、有肉汁、煎底脆)2. 小笼包(有肉汁)3. 生煎包(席间有人话好食,但本人觉得啲肉有啲松散)4. 红油抄手(微辣、但冇落醋、冇甜䜴油味、蒜味不足、冇爆红油淋落去,调味不完整)间间都整水煮鱼酸菜鱼,你估间间都煮得好食?呢间示范咗出嚟。一般酸菜鱼系用鲩鱼或生鱼,佢居然用龙脷柳(挞沙、鲶鱼),系就系冇骨,但全冇鱼香味、肉浮、松散,辣度系大辣,每食一啖都得小心,因每一啖都呛喉,并缺少了「麻」,完全冇花椒味,一味死辣冇层次。之后嗌左杯豆浆(低糖),饮哂成杯谂住
众人前后脚到,于是先嗌咗个4人餐等住先,之后散嗌。
三鲜酸辣汤酸味比重盖过辣味,料倒系足。
百叶小棠菜似家常便𩠌,清清哋好斋感,反而襟食。
葱爆牛肉调味唔错,京葱确实够多,牛就少咗。
跟住散嗌如下:
皮包肉种类(排名分😋):
1. 窝贴(烫口、有肉汁、煎底脆)
2. 小笼包(有肉汁)
3. 生煎包(席间有人话好食,但本人觉得啲肉有啲松散)
间间都整水煮鱼酸菜鱼,你估间间都煮得好食?呢间示范咗出嚟。一般酸菜鱼系用鲩鱼或生鱼,佢居然用龙脷柳(挞沙、鲶鱼),系就系冇骨,但全冇鱼香味、肉浮、松散,辣度系大辣,每食一啖都得小心,因每一啖都呛喉,并缺少了「麻」,完全冇花椒味,一味死辣冇层次。之后嗌左杯豆浆(低糖),饮哂成杯谂住冲走但都仲系有啲辣油卡喺喉咙顶(吊钟)位置,唔系辣爽一身汗,系忸怩嘅辣。奉劝佢不如取消呢道菜好过。
干煸四季豆炒得几够镬气,小辣,豆甜。
以食物质素,喺屋邨,佢中上,比市区,系某些食物有待改进。(同行人话下午茶质素仲好食过晚市)
*写呢篇嘢时刚好遇着听晚起禁晚6点后堂食,似乎又要蛰伏起嚟。