2023-04-03
见到呢间餐厅的菜式相好靓,好吸引,就决定去试下素食午餐。价钱方面,系海港城食lunch来讲,60-70的价格只是一般,不算太贵。讲完价钱,就要讲下个味道啦。素菜来讲,菜式都十分多选择。我地四个人分别选了芝焗膳良肉酱意粉,香辣星洲喇沙,两个新牛肉汉堡的套餐。芝焗膳良肉酱意粉餐 $62芝士咪浓十分加分,茄汁酱亦十分出色,个素肉就不太有嚼感,当然没不用期待有肉味,讲真不太吃得出系咩材料做架。香辣星洲喇沙$65呢个汤底我真的好钟意,十分浓的椰奶味,微微辣,好正! 内面有晶莹剔透的米粉,仲有素鱼!米粉不过不失,不会太软烂。但素鱼就不太像鱼了,不够鲜甜。但胜在够大片,起码比起前面的肉酱有嚼感。成道菜是推荐的。新牛肉汉堡$65呢道菜十分失望,‘’新‘’牛肉过硬,好干。就算素食整成的,起码要用胡椒酱汁或者其他酱汁将其煮至入味。但呢道菜,有阵好难接受的豆制品味。因为我地叫架系套餐,仲有一碗是日靓汤。当日汤是红汤-罗宋汤。罗宋汤好味,仲有好多的蔬菜!不会过酸,味道十分正宗! 朋友仲叫左碟豆花搽茶绵绵茶,颜色新鲜艳,适合打卡。但味道系偏豆奶味为主,不太饮得出抹茶
芝焗膳良肉酱意粉餐 $62
香辣星洲喇沙$65