2024-08-28
2037 浏览
终于夹到时间去探搬咗嚟呢区嘅食力组组员,送上新居礼物后,屋主带我去呢度食呢餐入伙酒。最好就订位,我地因为早到先仲有位。入到去见墙上挂上菜牌,有d仲有埋相作参考,菜式种类怀旧/创新都见到。想最快有野食,加上仲系炎热天气,叫冷盘小食是常识吧。呢客味付苹果醋海蜇头就成为今晚打头阵之选。估唔到份量都几多,材料除咗有海蜇头,仲有海葡萄及黑木耳,全部都系爽脆之物,再加上带甜酸度嘅苹果醋,令人凉感又开胃。呢度都几多以海产入馔嘅菜式,最传统大路嘅有蒜蓉素翅蒸扇贝。大路中有亮点嘅由素翅代替用开嘅粉丝,入口带点嚼口; 而只扇贝肉正常厚度,加埋金银蒜及豉油,一啖食晒都几满足。睇个𩠌名黄金虾两食,谂紧点两食法。原来系黄金虾,仲有黄咖喱配牛⻆酥。先食黄金虾,即系以咸蛋黄包住只虾,唔会食到一口油,只会食到惹味嘅咸蛋黄,虾肉都算弹牙同唔细只。个黄咖喱入面系蔬菜,香而唔辣食法当然系用牛角酥黎沾咖喱汁食啦,几好味。叫个可以送白饭嘅,就系呢客鸡松菇爆黄鳝片。鸡松菇都系第一次听同食,口感比较爽口; 而黄鳝片略带点厚度,加埋色彩鲜艳嘅甜椒及姜葱芹一齐快炒,香味四出及带来多种口感。呢餐人均消费大约三百几元(只收现金/转数快),
呢度都几多以海产入馔嘅菜式,最传统大路嘅有蒜蓉素翅蒸扇贝。
个黄咖喱入面系蔬菜,香而唔辣
食法当然系用牛角酥黎沾咖喱汁食啦,几好味。
叫个可以送白饭嘅,就系呢客鸡松菇爆黄鳝片。
呢餐人均消费大约三百几元(只收现金/转数快),菜式之配搭见到心思,下次同大班朋友黎食就可以试下其他菜式。