2023-03-30
今日放工后嚟到呢间位于新蒲岗(Mikiki附近、过一条街)嘅米线舖「云南人家」。呢间餐厅最多人推介系豆腐花米线,不过其实除此之外,都有自选米线/米粉/客饭等可以食到。今日我哋拣咗自选米粉同埋叫左招牌木瓜冰。自选米粉—麻辣汤;三𩠌—肥牛、焖肉、卤蛋 ($47)先嚟讲第一碗自选米粉,汤底拣左麻辣汤底,辣度虽然无得自己选择但店家整得啱啱好,微微辣嘅味道好正;而配料有肥牛、焖肉同卤蛋,肥牛同焖肉嘅质感都好好,唯一嘅缺点就系卤蛋不太入味,如果咸返少少会更好。整体嚟讲呢碗米粉都几好食。自选米粉—麻辣汤;三𩠌—卤水鸡翼、麻辣猪耳、娃娃菜($47)另一碗米粉都系麻辣汤底,配料有卤水鸡翼、麻辣猪耳同娃娃菜。卤水鸡翼嘅肉质好鲜嫩亦够入味,娃娃菜清爽爽口,而麻辣猪耳带啲微辣味,依个三𩠌组合都唔错。用钖纸盆来隔热,第一次见的!木瓜冰(主食加6蚊)最后嚟到店家招牌嘅「木瓜冰」,平时如果听到「木瓜冰」会以为系沙冰。但呢款木瓜冰其实系类似爱玉冬瓜茶,底部有黑糖的味道而上面就系晶莹通透嘅啫喱,全杯不带一点木瓜味(木瓜爱好者可能要失望了),但如果钟意饮台式饮品,就一定会好钟意呢一杯野饮了!整体嚟讲,「云南人家」嘅味道同
自选米粉—麻辣汤;三𩠌—肥牛、焖肉、卤蛋 ($47)
用钖纸盆来隔热,第一次见的!
整体嚟讲,「云南人家」嘅味道同服务都几好。店员好友善,而选择都好多,价钱亦算系街坊价。如果你住喺附近,不妨嚟试下佢哋嘅自选米粉同埋木瓜冰啦!!!
以下系我的评分(满分为5分):
味道:4分