2024-11-02
今日嚟咗新蒲岗嘅呢间秋拾米线度食晚餐 一去到已经见到条人龙 排咗一阵先入到去 炭烧猪颈肉米线 (招牌猪骨汤) (不辣) 猪颈肉烧到微微焦脆 食落好香 而且同米线系分开上 咁就唔惊浸到淋哂 再配埋泰式酱汁食好夹! 汤底方面除咗猪骨汤仲有秘制酸辣汤拣秋拾豆花捞米线 (bb辣) (走芫荽) (走炸酱)豆花捞米线系出面比较少见 好耐以前食过一次 估唔到呢度都有! 除咗豆腐花之外 仲有酸菜 辣酱 酱油同花生 我仲加咗肥牛 墨鱼春卷同豆卜 𩠌嘅份量都好多 感觉成碗都系𩠌多过米线 呢度嘅米线质地偏滑身 系我钟意嘅米线 叫咗bb辣食落少少辣咁好惹味自家制虾多士 (2件)原只虾多士好大件仲炸到好香脆 但又唔会觉得油 侧边仲有黄芥末可以蘸 饮品方面叫咗冻柠茶同特色柠益 柠益姐系柠檬益力多 第一次见呢个组合 饮落酸酸甜甜咁几特别
炭烧猪颈肉米线 (招牌猪骨汤) (不辣)
秋拾豆花捞米线 (bb辣) (走芫荽) (走炸酱)
自家制虾多士 (2件)