2018-09-29
跟闺蜜在旺角太子一直由上午逛街至下午很久了,肚子开始发出微微的叫声,似是呼唤著我快点去进食。走了一会,在太子花园街、金鱼街旁的旺角道经过,大约在(人和豆品隔离)开始闻到一阵平时没有闻到的奇怪味道但系又会吸引的上前了解是什么餐厅发出来的!噢...原来...就是我之前成日都听到【无面不欢】呢间餐厅嘅名字..因为早排 一个朋友传一个朋友都话想试试因为逛得真的有点累,又不太想再为吃什么而去烦恼一番,所以【无面不欢】就成为了我的晚餐饭堂啦!一打开门,广西定家乡味道非常强示并非人人喜欢,但当坐下后10分钟慢慢已经习惯不是一回什么的事了!睇睇周围环境都见到人来人往,环境不算宽敞但可以接受,食得都舒服!原来呢间系分店【无面不欢】系分店黎,总店系旺角通菜街个边...可能太多人食要分流一下!餐纸简单易明非常多面款选择,每种都好特别,汤面、拌面都有,外面真系食唔到!小食价钱又吸引!都心思思左一会儿。最后点了两个面、二款小食同两样饮品,一齐开心Share!🔹主食:柳州螺蛳粉+原创胡椒猪肚鸡面。柳州螺蛳粉 $48 (推介)外型好讨好啊,而且仲要面头啲料摆得好有心机好靓,可以打下卡呃下Like呢!以为上枱个弹会味
因为早排 一个朋友传一个朋友都话想试试因为逛得真的有点累,又不太想再为吃什么而去烦恼一番,所以【无面不欢】就成为了我的晚餐饭堂啦! 一打开门,广西定家乡味道非常强示并非人人喜欢,但当坐下后10分钟慢慢已经习惯不是一回什么的事了!睇睇周围环境都见到人来人往,环境不算宽敞但可以接受,食得都舒服!
🔹主食:柳州螺蛳粉+原创胡椒猪肚鸡面。
柳州螺蛳粉 $48 (推介)
外型好讨好啊,而且仲要面头啲料摆得好有心机好靓,可以打下卡呃下Like呢!以为上枱个弹会味道怪异,但又接受到,完全冇呢个问题!
配料包括有「螺丝肉、脆腐竹、肉末,脆花生、酸豆角,葱花,酸辣笋,黑木耳」!入量一点也不少,款款都唔错,很喜欢它的配料好似特殊腌制的香笋同脆腐竹口感脆脆的!
仲加左配料「卤蛋 $6、野山椒凤爪 $9、猪软骨 $12」!份量一样同小食一样都系好多!仲好好食添!
螺丝粉好滑好好食...烹调时间拿捏得啱啱好!
汤底层次丰富好香,可能酸辣一直都好喜欢, 呢碗嘢我食下食下就同朋友食晒了,真系几惹味!
出奇地好吃!加上各种配菜,份量超大份!足够两人吃 ,因为面真的很多很多很多...
另外原创胡椒猪肚鸡面 $68
有点特别,用铁锅上,我见系胡椒猪肚汤底才点的!充满特色嘅汤底!
饮啖汤先!好好味啊!超够味!铁锅上有个好处就系食到尾都系热辣辣
呢排天气开始转凉!食呢个都唔错!
成锅材料包括「猪肚、三黄鸡、胡椒、红枣、杞子」
都好多猪肚,煮得算腍身但我唔食猪肚,俾晒朋友食!
但鸡件就好好食啦,两样份量都唔少,三黄鸡件好嫩滑,鸡味浓旭,香喷喷...咁既价钱真系物超所值!但我地真系食唔晒,唔想浪费就打包了!
🔹小食方面,我地点了蛋饺、手撕鸡。
蛋饺 $18/5只
以前心血来潮试过自己来做蛋饺,但出街食蛋饺真系第一次喺第二度已经少有,皮系用鸡蛋,好薄好香蛋味,故名字的话是入面有馅,有猪肉, 马蹄,真系好正!煎出颜色均匀完整不破的,而且老少佳宜!好推介!
麻辣手撕鸡🐥🌶 $28
份量都几多啊!手撕鸡啖啖肉整得好入味,麻辣酱汁配上嫩滑鸡肉非常惹味!
想再辣点,员工建议试试佢地既隐藏辣酱!但我冇试!haha!因为觉得麻辣有劲、爽脆够味啦!
🔹食辣当然要配饮品吧!饮品除左一般汽水外,有啲较特别既选择
点了国内饮品两款,抹茶奶茶及椰子汁解解辣!!好甜啊真系,两款我朋友就喜爱了,但我一般般,因为饮品不喜欢太甜呢!
💭【无面不欢】原来24小时 通宵营业!真系咩时间都食到!
总括嚟讲价钱真系非常平民化同好抵食,两人价钱三人份量,相当抵食大份绝对饱肚又特别!
老板特意到广西学师!所以特色面条来说应该算系好正宗!
呢种风味好难系香港第二度食到!
不过真系好极端,喜欢就喜欢,不喜欢的人就不会喜欢!
因为一开始阵味都大冲击!但我自己觉得点都要俾一次机会试下咁特别既野食既!
话晒都系◤中华私房粉面◥ ⠀嘛!
题外话/补充资料:
各位嗜辣人士,有一款隐藏劲辣酱,问问店员!唔好错过喔。