2019-01-05 201 浏览
今日又黎左呢度食lunch,又order左我最愛既卜卜蜆鍋。冬天凍冰冰,搞到我成日都心思思想食鍋物暖下胃。不過價錢都有d少貴,部份飲品要另外加多十蚊。而店員都幾有禮物同熱情,又問我食物岩唔岩食。-卜卜蜆本身係配粉絲,但我要求轉左土豆粉,店員亦都好好,提醒我卜卜蜆同粉絲會較搭配,但係我自己會鍾意土豆粉多D,口感又彈牙,仲正過烏冬Tim個鍋仲有其他配料如粟米,金菇等。湯底咸香惹味,但今次既蜆唔夠新鮮同飽滿,扣左小小分!

2018-12-30 111 浏览
行下街唔知想食咩經過見到呢間麵店大招牌好鮮豔搶眼就這樣被吸引入去·一包獨立裝的螺螄粉曾經自己煮過幾好食唔知坐低食又有咩感覺~.<柳州螺螄粉> 賣相很吸引配料超豐富螺螄肉肉碎酸豆角酸筍黑木耳脆腐竹花生蔥花靈魂主角螺螄肉熬的湯挺甜但後加螺螄肉不多豆角酸筍豐富了另一口感夠酸夠辣~且木耳夠曬脆!可惜略嫌螺螄粉煮過龍了不夠爽口有點失望😪·<香酥排骨>呢個小食另我喜出望外排骨都是肉排炸得鬆脆有香辣調味粉灑在表面吃起來少少辣但不錯~如果炸粉再薄些會更好·<總結>螺螄粉質素還有進步空間~
行下街唔知想食咩
經過見到呢間麵店
大招牌好鮮豔搶眼
就這樣被吸引入去
一包獨立裝的螺螄粉
曾經自己煮過幾好食
唔知坐低食又有咩感覺~
<柳州螺螄粉>
賣相很吸引配料超豐富
螺螄肉肉碎酸豆角酸筍
黑木耳脆腐竹花生蔥花
靈魂主角螺螄肉熬的湯
挺甜但後加螺螄肉不多
豆角酸筍豐富了另一口感
夠酸夠辣~且木耳夠曬脆!
可惜略嫌螺螄粉煮過龍了
不夠爽口有點失望😪
柳州螺螄粉

<香酥排骨>
呢個小食另我喜出望外
排骨都是肉排炸得鬆脆
有香辣調味粉灑在表面
吃起來少少辣但不錯~
如果炸粉再薄些會更好

<總結>
螺螄粉質素還有進步空間~
2018-12-20 105 浏览
呢間<無麵不歡>喺fb同雜誌d post介紹過,話食而家好興食嘅一款叫做柳州螺絲粉 。今日同同事兩個人去試下到底係點。 原來柳州螺絲粉出名又辣又臭(但臭得嚟好香,因為加左有筍😂😂😂) 一入到去已經覺得中伏😫😫😫 因為全間嘢都冇人架😲😲😲 因為近排皮膚敏感,所以走咗荀,可能因為咁樣一啲都唔臭 (但明明同事無走荀但佢都話唔臭😓) ,但d辣呢?? staff話要辣就要自己加辣椒🤢🤢🤢🤢 咁架咩??? 雖然未至於難食,但真係好普通 !!! $48蚊都畀多, 乜餸都冇得d配菜 ,好似比人呃左咁 😔😔😔真心食車仔麵好過😫
2018-12-18
2018-12-17 81 浏览
天氣變冷就好想食d熱辣辣既野。前兩日收工經過花園街個頭見到有間麵館,好似唔錯,所以今日約埋同事黎試試。都有唔少選擇,每款都已配好唔同既麵。問過店員可否轉其他麵,但佢話咁既配搭最好味,建議我哋試下。午市仲有小食送(我忘記左影相)薯條好好味微辣 ,香脆魚蛋,勁辣滿滿既辣油同辣椒籽我食完要升天既感覺。食得辣既朋友可試下。主菜到了,卜卜蜆花甲粉絲(加剁椒)$62一開始湯底鮮甜,食到中途開始辣辣地蜆同花甲都幾大隻而且份量都唔少胡椒豬肚雞麵推薦大家試試 $68湯底胡椒味十分濃,而且愈煲愈辣,食到最後連湯都飲埋。麵質唔會過林,有口感。雞肉嫩滑豬肚爽口彈牙。
天氣變冷就好想食d熱辣辣既野。

都有唔少選擇,每款都已配好唔同既麵。
問過店員可否轉其他麵,但佢話咁既配搭最好味,
建議我哋試下。

午市仲有小食送(我忘記左影相)
薯條好好味
微辣 ,香脆
魚蛋,勁辣
滿滿既辣油同辣椒籽
我食完要升天既感覺。食得辣既朋友可試下。

主菜到了,卜卜蜆花甲粉絲(加剁椒)$62
一開始湯底鮮甜,食到中途開始辣辣地
蜆同花甲都幾大隻而且份量都唔少

胡椒豬肚雞麵
推薦大家試試 $68
湯底胡椒味十分濃,而且愈煲愈辣,食到最後連湯都飲埋。
麵質唔會過林,有口感。雞肉嫩滑
豬肚爽口彈牙。

• 原創胡椒豬肚雞麵
Noodleholic is said to be famous for their signature Guangxi style noodles which attract long queues in Mong Kok. As a noodle lover, I would also like to try it out to see what Guangxi style noodles are like.I couldn’t quite find the original branch, but luckily a new branch is opened in Prince Edward that is much easier to be found on the main street, I was still able to try out Noodleholic.I like the interior design, the mural matches the shop’s name - noodle lab. The bowl has a heavy Chinese

Guangxi Style Noodles

I like the interior design, the mural matches the shop’s name - noodle lab. The bowl has a heavy Chinese touch with all the masks from Chinese opera.
Guangxi Style Noodles

There are a number of options on the menu, and I picked this 柳州螺螄粉 to try first. The toppings were quite delicious - peanuts, sour bean corners, fungi, minced meat and fried tofu crisps. I opted out for bamboo shoots as I don’t really like it.

I have a habit of drinking a spoonful of soup first before digging into any soup noodles. This time I almost chocked on the soup as it had a really strong and pungent flavour, not spicy nor nasty, just quite pungent that caught me by surprise.

The whole bowl had a strong flavour which was a bit stinky and not that favorable. However, it tasted surprisingly good. The noodles were a bit thicker than ordinary rice noodles. Very delicious indeed!

After trying this, I would also like to try out other different styles of noodles on the menu, which have different combinations of toppings and spiciness.
Egg Dumplings

Another item on the menu that caught my eyes is this egg dumplings, and I made a right choice to get them. These juicy and meaty dumplings were wrapped with egg, which are kinda like cute little omelette. Very delicious and go well with the noodles. And the portion is just right as an extra topping for your noodles.
2018-12-08
Egg Dumplings
近期天氣凍左好多💨 琴晚食左間麵館點知佢個🍴胡椒豬肚雞湯麵🍴$68好有驚喜😻😻飲完個胃完全係暖笠笠🤤 而且唔係油膩的湯底😽胡椒唔算太辣😌 飲完胃口大開👹配上海油麵 幾正既配搭👍🏼.呢間野既小食一碟碟細份量 唔貴又惹味 叫下叫下成台都係🤓😂平均$9-28蚊都有牛腩 滷水大腸 酸菜薯絲 豬軟骨 麻辣手撕雞埋單都唔洗$250/2位 抵呀😆重要係正旺角市中心🤗.地址:無麵不歡 - 中華私房粉麵 (旺角)旺角旺角道26號地舖幸福指數:8.5/10人均消費:$100-120.
近期天氣凍左好多💨 琴晚食左間麵館

牛腩 滷水大腸 酸菜薯絲 豬軟骨 麻辣手撕雞
滷大腸

埋單都唔洗$250/2位 抵呀😆
重要係正旺角市中心🤗
地址:無麵不歡 - 中華私房粉麵 (旺角)
旺角旺角道26號地舖
幸福指數:8.5/10
人均消費:$100-120
行過聞到香噴噴,見到係川菜麵線就吸引左入去試試佢店內好勁臭臭鍋味,但未去到臭豆腐咁勁,換來的更是香味。卜卜蜆花甲粉絲$62一個鍋$62,入面有起碼6隻蜆,大約8成大蜆,兩成小蜆,蜆肉鮮美冇沙。因湯頭清甜,如是有腥味一試便知。粉絲入味,粟米甜胡椒豬肚雞麵$68朋友的,如果我食豬肚一定叫此鍋,因為試左湯底勁惹味,好香胡椒味酸辣荀+$6好惹味嘅酸辣味,好濃,荀脆身而不臭開胃麻辣手撕雞好香而不會太辣係咁食都唔會辣親,而且份量好多椒鹽鍋巴土豆以為是薯仔片,原來是薯條但夾左椒鹽都冇死~但夾莞茜估唔到又幾好食
行過聞到香噴噴,見到係川菜麵線就吸引左入去試試佢

店內好勁臭臭鍋味,但未去到臭豆腐咁勁,換來的更是香味。

卜卜蜆花甲粉絲$62
粉絲入味,粟米甜

胡椒豬肚雞麵$68

酸辣荀+$6
好惹味嘅酸辣味,好濃,荀脆身而不臭
開胃

好香而不會太辣
係咁食都唔會辣親,而且份量好多

椒鹽鍋巴土豆
以為是薯仔片,原來是薯條
但夾左椒鹽都冇死~但夾莞茜估唔到又幾好食

2018-11-26
2018-11-25 60 浏览
沒有豪華裝修,但係食物質素一流,貴州蕨根粉係黑蚊蚊既麵,但係麵質彈牙,完全冇麵粉果隻味,加上麻辣雞絲,味道一流特別叫多碟麻辣雞送麵,呢個相比起個麵就濃味d.胡椒豬肚雞麵,個湯好胡椒,可以直接當湯飲,雞肉唔肥,麻椒豬肚絲,豬肚絲清爽彈牙,同埋都幾麻辣。香酥排骨,炸得香脆絕不油膩。花甲粉絲,粉絲彈牙,份量多。蜆洗得乾淨冇沙。如果其他野太濃味既話,食呢個可以清一清個味蕾。泡椒尖筍,筍爽口,唔會太過辣。。

特別叫多碟麻辣雞送麵,呢個相比起個麵就濃味d.

胡椒豬肚雞麵,個湯好胡椒,可以直接當湯飲,雞肉唔肥,

麻椒豬肚絲,豬肚絲清爽彈牙,同埋都幾麻辣。

香酥排骨,炸得香脆絕不油膩。

泡椒尖筍,筍爽口,唔會太過辣。。
2018-11-24 51 浏览
一間會推薦食特式麵線的小店~ 餸菜價錢親民, 是平食的好選擇。餐廳主打中華風味的麵和小食。胡椒豬肚雞麵以上海幼麵做麵底, 以鐵鍋上枱, 下面有火座熱住個鍋, 暖住個湯。鐵鍋keep住麵條熱辣辣, 食落很暖胃, 冬天食好正! 這亦是小店貼心的表現。上海幼麵有點像米線, 有微彈牙的質感。麵上的配料豐富, 有豬肚、三黃雞、紅棗、枸杞 。豬肚份量超多的。 紅棗和枸杞, 很養生喔~湯底的胡椒豬肚味道夠濃, 超重胡椒味的. 我就是喜歡重胡椒味的湯!三黃雞細細件, 肉質幾鮮嫩。順德卜卜蜆花甲粉絲 - 卜卜蜆的分量有很多, 裏面有黃蜆、花甲、金針菇、粟米、蔥花、芫茜等等。湯底幾清甜, 不膩。雞湯娃娃菜 - 上面佈滿蒜蓉, 娃娃菜幾鮮甜, 充滿蒜香味。涼拌秋葵是浸著辣油的, 微辣, 幾惹味和開胃。

!
三黃雞細細件, 肉質幾鮮嫩。

涼拌秋葵是浸著辣油的, 微辣, 幾惹味和開胃。
2018-11-24
  • 原創胡椒豬肚雞麵
2018-11-24 25 浏览
《鍾意食麵控🌞》呢間麵店係新開係旺角道,見到有d野食都幾特別,有桂林米粉食😋價錢都唔係話貴.桂林米粉 $38係乾伴米粉,佢嘅米粉即係米線咁唔係平時個隻米粉之前去桂林都食過正宗嘅米粉。配料都大同小異,酸豆角、肉碎、酸筍咁。我就另外加咗不可或缺嘅鍋燒肉, 大大舊一d都唔吝嗇之前食個d就細舊d米粉就作出咗改良冇咁油味道冇咁鹹,都有好有唔好嘅🤔.原創胡椒豬肚雞麵 $68好足料🤩有豬肚同爆香咗嘅三黃雞🐤真係胃口細少少都未必食得晒湯底用咗紅棗枸杞同其他藥材慢煮👍🏻個湯係好濃胡椒味,食到出晒汗😂冬天食會好保暖.香煎蛋餃 $18見到店內客人都有點蛋餃,就叫咗一份試下蛋餃皮整得幾薄,好香蛋味裡面包住嘅係偏瘦嘅肉餡,有家鄉嘅味道🙈.
《鍾意食麵控🌞》
桂林米粉 $38
係乾伴米粉,佢嘅米粉即係米線咁唔係平時個隻米粉
之前去桂林都食過正宗嘅米粉。
之前食個d就細舊d
米粉就作出咗改良冇咁油味道冇咁鹹,都有好有唔好嘅🤔
原創胡椒豬肚雞麵 $68
好足料🤩
有豬肚同爆香咗嘅三黃雞🐤
真係胃口細少少都未必食得晒
湯底用咗紅棗枸杞同其他藥材慢煮👍🏻
個湯係好濃胡椒味,食到出晒汗😂冬天食會好保暖
香煎蛋餃 $18
見到店內客人都有點蛋餃,就叫咗一份試下
蛋餃皮整得幾薄,好香蛋味
裡面包住嘅係偏瘦嘅肉餡,有家鄉嘅味道🙈
2018-11-23 57 浏览
有日lunch經過佢門口介紹中華麵心郁郁想食,上網 search 吓咩料,佢個介紹食螺螄粉好正收$38,我見好似ok,今日咪同同事一齊試食囉,點知去到佢收我地$48一碗!好啦,都入咗去,咪照叫碗麵囉。碗麵一到枱俾佢嚇死。痴線,碗麵又少料又貴,螺螄肉、花生、全部配料超級少,好似特登唔想我食飽咁。味道老老實實係正常既,但份量可唔可以都正常d呀大佬。lunch 時間只有3枱客,唔會再有下次。

好啦,都入咗去,咪照叫碗麵囉。

味道老老實實係正常既,但份量可唔可以都正常d呀大佬。

lunch 時間只有3枱客,唔會再有下次。

2018-11-23 31 浏览
旺角近來愈來愈多不同款式既餐廳,今次同朋友行完花園街,入左呢間富有中國特色既餐廳食個麵7點半左右入到去都有唔少人,見d食客多數食鍋望落好似幾好味餐廳亦彌漫著一種好北方既酸味,呢股味唔係人人都接受,我就ok我們點左d小食脆爽泡椒尖荀呢個味幾特別,少少似嗅嗅鍋既味,個荀好入味,啖啖都係酸加荀味麻辣手撕雞麻辣味好岀色好好食!雞肉都好嫩口,一點都唔乾,好入味撈飯一流!香酥排骨第一眼以為普通既炸排骨,點知食落好有驚喜好香口,脆脆面唔係得個脆字,仲有d香料味,真心好食,肉質都好淋麻辣豬爽肚呢個對比頭先果d就平凡少少。豬肚口感都算爽口,麻辣味都好岀,不過豬肚味無咁突出,整體都ok既。主菜方面卜卜蜆花甲粉最期待既畫面終於岀現了!好大煲丫熱辣辣🔥湯底有少少辣,味道好鮮甜,有微微既蜆味,好好飲蜆既份量都好多,8成都好大隻,無沙,幾新鮮,無嗅味再加上個鍋配粉絲,入曬個海鮮湯底味好好味誠意推薦

7點半左右入到去都有唔少人,見d食客多數食鍋
望落好似幾好味

我們點左d小食

脆爽泡椒尖荀

麻辣味好岀色
好好食!雞肉都好嫩口,一點都唔乾,好入味
撈飯一流!

香酥排骨

第一眼以為普通既炸排骨,點知食落好有驚喜

麻辣豬爽肚

主菜方面
卜卜蜆花甲粉

最期待既畫面終於岀現了!好大煲丫
熱辣辣🔥湯底有少少辣,味道好鮮甜,有微微既蜆味,好好飲

蜆既份量都好多,8成都好大隻,無沙,幾新鮮,無嗅味
再加上個鍋配粉絲,入曬個海鮮湯底味
好好味
誠意推薦

2018-11-23 399 浏览
無麵不歡係旺角道, 由地鐵站行過去只係3分鐘, 見openrice 的評價不俗, 就揀左作為今日午餐的餐廳。餐廳講到明佢唔係賣車仔麵, 講到明不同的麵底只可以配不同的湯,不能mix and match,有原則。順德卜卜蜆花甲粉絲黃蜆、花甲、金菇、粟米、蔥花、中國芹粒、莞茜和少許剁椒新鮮的卜卜蜆粒粒皆飽滿, 每一粒蜆肉都勁肥美,而且湯底非常鮮甜,配上粉絲更能食到湯底的清甜。三味爽脆魚皮(酸辣、香辣、泡椒)一碟有齊三款香香辣辣的口味,魚皮切起直接生灼, 爽脆彈牙我最喜歡酸辣口味, 食落酸酸辣辣夠開胃之餘亦夠惹味。五榖漁粉 因為另一碗粉想食清D, 所以叫左原味湯,材料十分豐富, 有鯇魚、豆腐、酸菜、蔥花、脆黃豆、莞荽等五榖粉因由唔同材料做成, 所以係唔同色, 超吸引,唯一美中不足的是湯底唔夠魚味, 不過麵的口感都算彈牙, 份量亦都算大碗。涼拌秋葵秋葵夠蒜香味, 少少辣辣地, 但不會過於濃烈作為配菜麻得恰到好處!總括黎講, 餐廳面積比較細,但坐得都算舒適而個卜卜蜆花甲粉絲下面有個爐keep住加熱保温,呢一點非常好。,下次應該會有再來光顧的機會
無麵不歡係旺角道, 由地鐵站行過去只係3分鐘,

順德卜卜蜆花甲粉絲

黃蜆、花甲、金菇、粟米、蔥花、中國芹粒、莞茜和少許剁椒
順德卜卜蜆花甲粉絲

新鮮的卜卜蜆粒粒皆飽滿, 每一粒蜆肉都勁肥美,

而且湯底非常鮮甜,
順德卜卜蜆花甲粉絲

配上粉絲更能食到湯底的清甜。

三味爽脆魚皮(酸辣、香辣、泡椒)
三味爽脆魚皮(🌶酸辣、香辣、泡椒)

一碟有齊三款香香辣辣的口味,
三味爽脆魚皮(🌶酸辣、香辣、泡椒)

魚皮切起直接生灼, 爽脆彈牙
三味爽脆魚皮(🌶酸辣、香辣、泡椒)

我最喜歡酸辣口味, 食落酸酸辣辣
夠開胃之餘亦夠惹味。

五榖漁粉

因為另一碗粉想食清D, 所以叫左原味湯,
五榖漁粉

材料十分豐富, 有鯇魚、豆腐、酸菜、蔥花、脆黃豆、莞荽等
五榖漁粉

五榖粉因由唔同材料做成, 所以係唔同色, 超吸引,
五榖漁粉

唯一美中不足的是湯底唔夠魚味,
不過麵的口感都算彈牙, 份量亦都算大碗。

涼拌秋葵

秋葵夠蒜香味, 少少辣辣地, 但不會過於濃烈
作為配菜麻得恰到好處!

總括黎講, 餐廳面積比較細,但坐得都算舒適
下次應該會有再來光顧的機會
2018-11-22 59 浏览
無麵不歡舖面不算大, 但因為門口唔起眼, 似裝修中的圍版,一不擦覺就會miss 左個門口。賣的麵都幾有特色, 但D 麵set 好晒唔比轉其他麵底。小食價錢都唔算貴,可以接受。----------------原創胡椒豬肚雞麵原創胡椒豬肚雞麵以鐵鍋爐上枱能保持熱辣辣。湯底呈奶黃色,胡椒碎辛香味濃。豬肚和三黃雞都幾多幾足料,有淡淡雞油香唯一美中不足的是上海麵煮得比較稔身但用左紅棗枸紀一齊煮, 係漸冬的天氣中感覺幾保身。柳州螺獅粉螺獅粉唔係螺絲粉而係螺絲肉、肉丁、豆角、花生、蔥花、酸辣筍、黑木耳和脆腐竹材料都幾多, 米線好滑好吸味湯底層次豐富, 又辣又惹味,令人愛不釋手!另外又叫左兩個小食香酥排骨排骨炸得外酥內嫩, 有南乳椒香味肉嫩得黎又唔會乾晒, 保留到D肉汁。一份大概有八粒十粒, 回味無窮雞湯娃娃菜娃娃菜以雞湯去煮, 清香得黎又唔會太寡, 爽脆清甜。湖南黑臭豆腐外表呈墨黑色,唔算十分臭, 但外脆內嫩,鮮而香辣, 又辣又惹味
柳州螺獅粉

無麵不歡舖面不算大, 但因為門口唔起眼, 似裝修中的圍版,
一不擦覺就會miss 左個門口。
賣的麵都幾有特色, 但D 麵set 好晒唔比轉其他麵底。
小食價錢都唔算貴,可以接受。
----------------

原創胡椒豬肚雞麵以鐵鍋爐上枱
能保持熱辣辣。
原創胡椒豬肚雞麵

湯底呈奶黃色,胡椒碎辛香味濃。
豬肚和三黃雞都幾多幾足料,有淡淡雞油香

唯一美中不足的是上海麵煮得比較稔身
但用左紅棗枸紀一齊煮, 係漸冬的天氣中感覺幾保身。

螺獅粉唔係螺絲粉
柳州螺獅粉

而係螺絲肉、肉丁、豆角、花生、蔥花、酸辣筍、黑木耳和脆腐竹
柳州螺獅粉

材料都幾多, 米線好滑好吸味
柳州螺獅粉

湯底層次豐富, 又辣又惹味,令人愛不釋手!

另外又叫左兩個小食
香酥排骨

排骨炸得外酥內嫩, 有南乳椒香味
肉嫩得黎又唔會乾晒, 保留到D肉汁。
香酥排骨

一份大概有八粒十粒, 回味無窮

娃娃菜以雞湯去煮,
雞湯娃娃菜

清香得黎又唔會太寡, 爽脆清甜。

湖南黑臭豆腐

外表呈墨黑色,唔算十分臭,
湖南黑臭豆腐

但外脆內嫩,鮮而香辣, 又辣又惹味
湖南黑臭豆腐
今日下午同朋友來試無麵不歡!朋友話上次來試好好味,就帶我過來試叫左個胡椒豬肚雞麵同卜卜蜆花甲粉絲,同三味爽脆魚皮之後叫左兩杯阿薩姆抹茶奶茶,後來見有下午茶時段送柚子蜜就改左野飲,點知個店員就開始黑口黑面個湯底幾好味,裡面有花甲同蜆,最後就係粉絲。我d金針菇同玉米走左去邊,完全冇??用62蚊去食個花甲粉絲都五抵啦!反而朋友叫左個胡椒豬肚雞面,胡椒味好濃郁。三味爽脆魚皮裡面:泡椒味比較好食而酸辣同香辣反而一般,酸辣食五出酸味,得個辣
今日下午同朋友來試無麵不歡!
朋友話上次來試好好味,就帶我過來試
叫左個胡椒豬肚雞麵同卜卜蜆花甲粉絲,同三味爽脆魚皮

個湯底幾好味,裡面有花甲同蜆,最後就係粉絲。

我d金針菇同玉米走左去邊,完全冇??
用62蚊去食個花甲粉絲都五抵啦!

而酸辣同香辣反而一般,酸辣食五出酸味,得個辣