2018-11-21
星期日放假多数迟起床,早餐呢啲,早起鸟儿有得吃。通常早午餐一齐吃。屋企附近都很少食肆,我多数会走远啲到石湖墟或者市政街市揾食。星期日早上电视节目就介绍香港烧味,睇到口水流。咁就决定去新记食香港经典美食啦。市政熟食中心街方食肆,我想大家都知咩环境,坐位当然要搭枱同有少少迫,都尚算企理。食物方面,大部分烧味都有,只系无乳猪。烧味双拼$34碗,$37碟。由于已经长时间消耗,我点了一碟叉烧烧鸭饭,提一提碗装的,𩠌会分开碟上,而碟装就𩠌系放埋一起,油份会渗入饭里,所以会比较油腻。我其实好少食碟装的,一上枱见真系好大碟,𩠌非常多,叉烧系厚切,唔太肥,少少甜,肉很腍,烧鸭需然无烧鹅多肉,但师傅都切了鸭胸比我。鸭肉餣得够味,肉唔干,皮需然唔脆,但都好酥香。还有这里的例汤系无味精的,但用了很多材料,猪骨鸡脚...等材料,使汤水很甜,觉得很滋润呢。平民价高品质,值得支持。