麻甩专员继续食尽土瓜湾呢间小店大概开左一个几月,最近见佢终于挂上招牌就勇闯试下店内环境光猛,座位舒服,但系有一间房仔眼见放满工具似乎仲未装修完午餐其实就同茶餐厅一样,有快餐/小菜/小炒之类午餐价钱介乎快餐$42 - 小炒$55up同朋友坐低睇好野食落好单专员叫左啫啫鸡煲配白饭,友人叫左菠萝生炒骨大概等左12分钟未见有上菜,一心以为小炒需要时间所以唔催点知有职员行过黎问我地需要落单未先发觉原来未帮我地落单不过都仲可以原谅,因为再落单大概等多5分钟就上菜,或者嘢食唔差呢?菠萝生炒骨份量唔错,卖相上色效果可以,有做到小炒应有既颜色可惜味道过于普通,酸味未够突出,茄汁既甜味亦都未够肉质炸粉可以接受,未至于入口时成口粉,但炸皮未做到脆身或咬落松脆既口感至于啫啫鸡煲,份量十足,上台时煲底烧得够红够热,发出吱吱喳喳嘅声响煲底烧滚香烟不断雾出,专员戴住口罩都闻到煲底烧出黎既香气一心以为咁有火气,卖相又好睇嘅应该会好食好可惜底味不足,鸡并无腌到入味另外煲内有几片猪润,简直系差本身鸡煲放猪润并唔奇怪,但系猪润切得太厚身同埋应该无啤水导致几块猪润烧干!硬身!有猪润尿臭!成个煲愈食愈油,愈食愈觉得无味,直至食
午餐其实就同茶餐厅一样,有快餐/小菜/小炒之类

午餐价钱介乎快餐$42 - 小炒$55up
同朋友坐低睇好野食落好单
专员叫左啫啫鸡煲配白饭,友人叫左菠萝生炒骨
大概等左12分钟未见有上菜,一心以为小炒需要时间所以唔催
点知有职员行过黎问我地需要落单未先发觉原来未帮我地落单

菠萝生炒骨
菠萝生炒骨份量唔错,卖相上色效果可以,有做到小炒应有既颜色
可惜味道过于普通,酸味未够突出,茄汁既甜味亦都未够

啫啫鸡煲
煲底烧滚香烟不断雾出,专员戴住口罩都闻到煲底烧出黎既香气
一心以为咁有火气,卖相又好睇嘅应该会好食
好可惜底味不足,鸡并无腌到入味
另外煲内有几片猪润,简直系差
本身鸡煲放猪润并唔奇怪,但系猪润切得太厚身同埋应该无啤水
导致几块猪润烧干!硬身!有猪润尿臭!

成个煲愈食愈油,愈食愈觉得无味,直至食到底先见到起码有1/3个煲系油黎

难怪成个煲食到最后都仲可以keep住热

-------麻甩专员评分区-------
店内环境: 7/10
食物外观: 7/10
食物味道: 3/10
整体分数: 4/10
翻食指数: 1/10

麻甩大叔专员嘅饮食宗旨:只要系出得台面嘅嘢食,好食难食都照放左入口食左先!
不过呢间小店,专员短期内应该唔会再去
建议小店: 希望可以调整一下食物嘅味道,同埋见到店内小妹好忙,又要落单又要上菜又要收银
2022-04-26