2024-04-25 304 浏览
上环文咸东街新开咗一间食生煎包嘅小店😇呢间小店除咗生煎包之外仲有其他上海式嘅面食同小食, 价钱全部都非常实惠, 难怪店外总是大排长龙超多食客捧场! 麻酱鸡丝粉皮~呢个小食嘅份量大到可以做一个主食😂粉皮口感烟韧弹牙, 芝麻酱味道同质感都十分浓厚, 芝麻味好香, 食落非常开胃🤤上海排骨菜饭~菜饭采用左菜心而唔系传统嘅小唐菜, 菜嘅份量非常之多, 每一啖都食到菜心, 排骨炸到外表酥脆内里肉质松软, 香口惹味! 浓鸡汤小云吞~一啖一粒细细粒刚刚好, 云吞系简单嘅纯猪肉馅, 精华所在系碗鸡汤, 饮落鲜甜又唔口渴👍🏻 招牌爆汁生煎包~老板好细心地提醒我地小心爆汁😂因为一咬落去真系好多汁而且热辣辣, 食嘅时候要先咬一个小洞再慢慢用口啜D汁出黎, 加埋镇江香醋系绝配! 生煎包嘅底部煎到好香脆😊上海排骨葱油捞面~葱油香口惹味, 调味刚刚好食落唔咸而且唔油腻, 面条嘅质感非常弹牙, 十分有水准👍🏻

2024-04-24