2021-12-01
知道天水围 “一糖” 旁边开左间咖啡馆、出于好奇心既驱使之下和对咖啡店既爱慕之情!一如往常地带著期待的心情去同朋友试下呢间新开既半的隐世咖啡店,因为同天水围西铁站一路之隔,所以地点比较方便。一踏出天水围西铁站行大约2至3分钟就到逹呢间 “ Flat Mountain Café ”,原来系一糖姊妹店。如果你知一糖系边就一定识黎。Café 都系简约既设计风格, 带点欧陆风味的色调,感觉另人有种舒服既感觉。餐牌主要都分左三大类别,All day breakfast 、汉堡、盖饭,另外饮品都系正常Café 都有的。一般咖啡店较少出现有的盖饭类, 真是贴心, 照顾到一啲想吃饭类既朋友. 今次我当然选择了一般咖啡店的主打All Day Breakfast 和 Burger。All Day Breakfast (牛油果大啡菇全日早餐) 我系被佢既大啡菇和牛油果吸住啦. 因为我本身都好钟意食菇由其系大啡菇, 所以唔驶谂就要左呢个啦。牛油果对于减肥人士是系好受欢迎既水果之一, 佢营养价值相当高有好. 在一般All day breakfast 中很少见芝士大啡菇, 里面也加左啲洋葱. 整体的味道配撘是唔错
我系被佢既大啡菇和牛油果吸住啦. 因为我本身都好钟意食菇由其系大啡菇, 所以唔驶谂就要左呢个啦。牛油果对于减肥人士是系好受欢迎既水果之一, 佢营养价值相当高有好. 在一般All day breakfast 中很少见芝士大啡菇, 里面也加左啲洋葱. 整体的味道配撘是唔错. 因为大啡菇本身带有大量水份, 所以食果时唔会太干身. 记得食左大啡菇唔系啲芝士会干哂食落口感会变差. 炒蛋都几滑.其他薯饼、烟肉、牛角包都系现成既食物材料.
Burger 经典安格斯芝士汉堡伴蕃薯薯条
因为钟意食牛肉. 汉堡黎讲面包都系一个重点能做到外脆内松化都唔系间间都做到!而呢到就做到面包两边都焗得好松脆、恰到好处. 而牛肉方面唔系一般在坊间食到既质感呢到好软绵绵既口感,有牛肉味但牛味不算重而牛肉入面都捞左洋葱🧅所以食落都好重洋葱味。多数都系配薯条🍟而好少配健康啲蕃薯薯条,值得一提既系薯条系炸的过程不够高温、就好难做到外脆内暖的效果。我觉得这个唔错。
饮品方面的布局都很清楚, 大家可以按自己既喜好选择. 对于咖啡爱好者的我, 当然拣左一杯 Americano 美式咖啡. 而朋友钟意饮抹茶, 所以佢拣左 Ice Matcha Latta 抹茶拿铁.
Americano 美式咖啡
上面的咖啡油脂 Crema, 我试得出有一阵阵浓郁既咖啡豆香呢款豆甘味多啲都岩我既口味. 店主之后都会出自家既咖啡豆, 有机会再返去他们试下自家炒既豆.
Ice Matcha Latta 抺茶拿铁
好有心机既拉花睇到都开心.味都唔唔差但如果可以抺茶多返啲我相信会仲好饮!
新开张期间都有一盒四款既甜品比我试下,减紧肥既朋友都岩食,佢地食材都符合生酮饮食原理用上杏仁粉取代面粉。烟三文鱼迷你汉堡、麦提沙三重朱古力蛋糕、士多啤利芝士蛋糕、柚子果冻芝麻蛋糕。
烟三文鱼迷你汉堡 - 呢款系咸食黎,食落口感都唔错
士多啤利芝士蛋糕 – 应该都系用上鲜果肉做酸酸甜甜
麦提沙三重朱古力蛋糕 - 朱古力都好浓郁,口感滑顺
柚子果冻芝麻蛋糕 -柚子果冻味道清新,芝麻味浓
总结: 如果大家经过天水又想找一间Café, 我想这绝对值得去试一试。