2024-08-19
大埔新开嘅泰国菜,新开试业。无论情侣或一大班朋友都适合去食。先讲环境由于系试业同无咩人,所以老细用咗一张枱去放佢地一啲杂物同文件,不过就无伤大雅。餐厅播放泰文歌配合返佢系泰国菜主题,加上柔和嘅灯光,其实都几舒服。佢地亦有一张大枱可以比起码十个人去坐,仲提供坐垫,所以坐得舒适。因为我地系一大班人去又唔知点拣,于是系由厨师拍板。以下系部份菜式,因为有啲唔记得相机食先,所以就唔提及。先嚟嘅系木瓜同青芒果沙律,酸甜辣适中,如果中意偏酸嘅可以拣青芒果,想清新嘅就拣木瓜。之后就系泰式生虾同生蚝,生蚝本身就唔系好关泰国事不过胜在配上佢地自家制嘅泰式酱,清新酸爽得嚟又唔会盖过生蚝嘅甜味。泰式生虾都系配上佢地嘅泰式酱,中意辣啲嘅可以食埋上面嘅指天椒,不过我自己就觉得会过辣。生菜包,正路嘢,微辣。炒泰式虾,佢好似系用冬荫公嘅味道去炒。由于虾本有走油比较香口,加上冬荫公嘅酸爽辣,真系想连壳都食埋😂炒泰式蟹,望见个酱好厚以为好浓味,其实就系甜甜酸酸配合芫荽香气,无盖过蟹本身嘅味,反而衬到蟹肉清甜嘅味道。泰式串烧,同平时啲样有唔同,嚿肉好大嚿,我自己最中意牛,因为juicy又有牛香而且我本身中意食牛。菠萝炒饭,
无论情侣或一大班朋友都适合去食。
生菜包,正路嘢,微辣。
菠萝炒饭,望落以为好湿,其实还好。食落去粒粒分明,炒饭香气十足而且带有菠萝轻微嘅酸甜味。佢地仲加咗啲提子干,酸酸地令我地班友差不多饱都仲系想食😂
整体嚟讲,真系值得一试嘅餐厅。喺宜家呢个时势仲见到咁有心去经营嘅,真心值得支持一下。