2024-08-24 842 浏览
嚟到大埔,見到有間新開嘅泰式小店,炎炎夏日最啱食泰國菜式。先來一個串燒做小食,揀咗雞同埋羊各三串,食物準備嘅時間較耐。幸好,串燒上菜嘅時候係熱辣辣,保持到肉汁。配上醬汁都非常惹味。主菜點咗一個泰式脆皮豬手,其實脆皮豬手同出邊其他國家嘅脆豬手冇乜太大分別,只係個醬汁比較酸甜開胃。配上一啲醃咗嘅酸瓜,唔算太多泰國特色。但脆皮豬手嘅皮就非常香脆,價錢都尚算合理。餐廳嘅餐牌唔算太過複雜,但都有不同嘅飯同埋麵類選擇。當一點左個菠蘿炒飯,相對其他菜式就比較失色。味道唔算突出,但份量算多。餐廳全新營運,試業期間人手略為不足,等候時間較長。但小店都值得支持,大家有時間嘅話都可以過嚟一試。
嚟到大埔,見到有間新開嘅泰式小店,炎炎夏日最啱食泰國菜式。

大埔新開嘅泰國菜,新開試業。無論情侶或一大班朋友都適合去食。先講環境由於係試業同無咩人,所以老細用咗一張枱去放佢地一啲雜物同文件,不過就無傷大雅。餐廳播放泰文歌配合返佢係泰國菜主題,加上柔和嘅燈光,其實都幾舒服。佢地亦有一張大枱可以比起碼十個人去坐,仲提供坐墊,所以坐得舒適。因為我地係一大班人去又唔知點揀,於是係由廚師拍板。以下係部份菜式,因為有啲唔記得相機食先,所以就唔提及。先嚟嘅係木瓜同青芒果沙律,酸甜辣適中,如果中意偏酸嘅可以揀青芒果,想清新嘅就揀木瓜。之後就係泰式生蝦同生蠔,生蠔本身就唔係好關泰國事不過勝在配上佢地自家製嘅泰式醬,清新酸爽得嚟又唔會蓋過生蠔嘅甜味。泰式生蝦都係配上佢地嘅泰式醬,中意辣啲嘅可以食埋上面嘅指天椒,不過我自己就覺得會過辣。生菜包,正路嘢,微辣。炒泰式蝦,佢好似係用冬蔭公嘅味道去炒。由於蝦本有走油比較香口,加上冬蔭公嘅酸爽辣,真係想連殼都食埋😂炒泰式蟹,望見個醬好厚以為好濃味,其實就係甜甜酸酸配合芫荽香氣,無蓋過蟹本身嘅味,反而襯到蟹肉清甜嘅味道。泰式串燒,同平時啲樣有唔同,嚿肉好大嚿,我自己最中意牛,因為juicy又有牛香而且我本身中意食牛。菠蘿炒飯,
大埔新開嘅泰國菜,新開試業。
無論情侶或一大班朋友都適合去食。

生菜包,正路嘢,微辣。

菠蘿炒飯,望落以為好濕,其實還好。食落去粒粒分明,炒飯香氣十足而且帶有菠蘿輕微嘅酸甜味。佢地仲加咗啲提子乾,酸酸地令我地班友差不多飽都仲係想食😂

整體嚟講,真係值得一試嘅餐廳。喺宜家呢個時勢仲見到咁有心去經營嘅,真心值得支持一下。

生蠔
泰式沙律(青芒果/木瓜)
生菜包
泰式生蝦
泰式炒蝦
泰式炒蟹
串燒
菠蘿炒飯
2024-08-17
泰式沙律(青芒果/木瓜)
泰式生蝦
泰式炒蝦
泰式炒蟹
串燒
菠蘿炒飯
2024-08-14 857 浏览
近期喺太和翠怡花園有太多店舖關門,選擇性越來越少,前兩天收工走過這條小巷,發現有間泰菜新開張,立即進內到店舖試試,坐低後店員立即介紹飲番杯生啤,整個立即舒暢晒!之後先發覺店內原來有部黑膠播放機,隨着音樂播放,雖然放工後十分疲累,喺呢一個環境下,俾人感覺特別放鬆!之後店員再推介幾個小菜,泰式爐魚、德國豬手,生蝦,串燒等都值得推介!每個菜式都唔差、埋單又平!係呢一區嘅泰菜,呢家我覺得都算唔錯,大家不妨試一試🍺
2024-08-14 505 浏览
行過太和見到有間新嘢就入去試吓囉! 心諗而家啲咁嘅環境重有勇者開新鋪,點都要支持下小店喇!入到去,心諗令嘢喇! 成間嘢得我一丁友,諗住轉身射個3分波走人! 點知喺厨房行左個唔知係老闆定係咩嘅靚仔出嚟! 鬼咁好招呼我依個麻甩佬,為面仔唯有頂硬上喇!叫左個泰式打抛飯,同串燒,做型都唔算求其嘅! 肉碎炒得好香,打抛葉比金不換清淡,唔會太搶味,加埋隻燶邊蛋,簡直係絶配呀!串燒味道正常有香料味,份量同居酒屋比算係大,靚仔話串燒係佢地自家制,唔係嗌現貨! 有成意呀!見佢地有生啤,咪諗住食下串燒飲下啤啤酒囉! 點知阿靚仔話佢哋新開,試業中,酒牌未ready喎! 咁唯有等下次叫埋啲朋友仔先一齊啤一啤囉!叫埋杯泰奶茶,埋單200蚊找幾蚊,冇加一,冇隱形收費,咁又過咗一個愉快嘅晚上咯!😬

泰式串燒拼盆
泰式打抛飯