餐厅:好味来正宗重庆美食 (尖沙咀)地址:尖沙咀漆咸道南81号南海大厦B舖由尖沙咀历史博物馆经天桥走过漆咸道南,就会见到周围有唔少餐厅,而呢头亦都有唔少我读higher diploma果阵嘅回忆,因为我读higher diploma嘅地方就系系附近行过见到有间新餐厅系食重庆美食嘅,既然系新开所以就决定去试下好多地道重庆食物都可以揾到,重庆串串有好多选择,素菜荤菜都各有24款,凉拌菜式都有接近40款,青瓜、凉粉、莴笋、土豆丝又点少得,红油抄手、四川担担名、饺子等更系耳熟能详嘅重庆美食除左叫左碟凉拌土豆丝($40)外,仲叫左碗西红柿鸡蛋面($40)同手丝鸡乌冬($48),西红柿其实就即系蕃茄,睇落好似好简单,不过呢碗面嘅蕃茄汤特别香浓,饮落唔似味精,反而似系新鲜蕃茄嘅精华,差啲连汤都饮哂;手丝鸡乌冬以鸡汤为汤底,无论鸡肉定乌冬都充满麻油同鸡香味,带少许皮嘅鸡丝肉非常吸引值得一提嘅系呢到嘅豆浆系全人手制作嘅,绝无添加成份,用新鲜大豆去磨制,饮落豆味香浓亦无奶精同糖嘅甜味,够哂健康好味
餐厅:好味来正宗重庆美食 (尖沙咀)
地址:尖沙咀漆咸道南81号南海大厦B舖

2019-09-08