2015-09-21 532 浏览
IFC开左一间新餐厅 名叫IVY,系 Gaia Group其下嘅新餐厅。serve系法国菜!用上大量嘅云石同埋木嘅元素,可以看到维港的景色,有种心旷神怡的感觉。侍应送上menu,见到粗糙嘅手工,有种失望嘅感觉!枱上已经放咗一只碟,配由法国人笨嘅完粒嘅蕃茄,一粒柠檬,海盐,橄榄油,由客人自由发挥,作为餐前小食。亦附上一包面包,面包已经是冻同硬,我也不再多提。今晚叫咗个沙律 salads Nicoise,romaine lettuce, rocket salad, tuna, anchovies, artichoke, olives. 用料新鲜,沙律酱汁亦刚刚好都系一个好嘅开始,好开胃!另外一个头盘系zucchini flower,有点油腻,没有好特别。主菜叫咗个Rib Eye steak 400g,食落去没有rib eye steak嘅感觉,没有juice同牛肉味,好失望。因为之前嘅食物已经没有令到我哋好大嘅期望所以我哋决定离开去了另一间餐厅食甜品。