2017-11-07
一直以椰子鸡火锅做生招牌既四季文昌,继续以椰子鸡锅做底,推出「一锅二食既火锅新食法」,叹完美味的椰子鸡锅后,再额外加款全新既主题汤底 ─「蕃茄海鲜汤底」或「四川麻辣汤底」。食吾到辣既我就拣左蕃茄海鲜汤底,汤底加入椰子鸡锅后,散发出椰子鸡汤味道既同时多左蕃茄既鲜甜香气,一次过满足两个火锅汤底愿望!头盘系小龙虾海鲜拼盘 $368入面有新西兰小龙虾、爱尔兰面包蟹、生蚝、甜虾、新西兰托托蚬、新西兰青口、网纹鱿鱼真系好耐无食过咁新鲜既海鲜拼盘!出面既青口大多数都系无味,呢度食到青口既鲜甜,实属难得!最出色既系面包蟹,未食过有咁多膏既蟹,真系超正!而且肉质都非常结实饱满,钟意品尝蟹膏既朋友吾好错过~今次点左半只椰子文昌鸡锅不愧系广东八大优良品种之一,肉质非常嫩滑鲜美,鸡味浓郁!原来佢地仲会精选饲养期150到180日既文昌鸡,保证客人食到鲜嫩既鸡肉!果然有返咁上下质素保证,吾怪得咁多人黎食呢个鸡锅~鸡锅汤底系椰青水同椰子肉制成,煲滚时一打开,𠮶阵香喷喷既椰青水味就不停散发!我试饮一啖,觉得香甜而细腻!之后就落鸡肉,旁边有个沙漏,就系计时器,沙漏倒过来7-8分钟,鸡就熟透可以食得喇!沙漏一数完,店员会
头盘系小龙虾海鲜拼盘 $368 入面有新西兰小龙虾、爱尔兰面包蟹、生蚝、甜虾、新西兰托托蚬、新西兰青口、网纹鱿鱼
真系好耐无食过咁新鲜既海鲜拼盘!出面既青口大多数都系无味,呢度食到青口既鲜甜,实属难得! 最出色既系面包蟹,未食过有咁多膏既蟹,真系超正!而且肉质都非常结实饱满,钟意品尝蟹膏既朋友吾好错过~
今次点左半只椰子文昌鸡锅 不愧系广东八大优良品种之一,肉质非常嫩滑鲜美,鸡味浓郁!原来佢地仲会精选饲养期150到180日既文昌鸡,保证客人食到鲜嫩既鸡肉!果然有返咁上下质素保证,吾怪得咁多人黎食呢个鸡锅~
鸡锅汤底系椰青水同椰子肉制成,煲滚时一打开,𠮶阵香喷喷既椰青水味就不停散发!我试饮一啖,觉得香甜而细腻! 之后就落鸡肉,旁边有个沙漏,就系计时器,沙漏倒过来7-8分钟,鸡就熟透可以食得喇! 沙漏一数完,店员会帮客人开盖,然后用隔油勺捞起面头既油先,十分细心!为左保持鸡肉既嫩滑度,我将佢捞晒起来先,怕肉质愈煲愈鞋,咁就浪费矖只靓鸡喇><!!
海鲜拼盘配番茄海鲜汤 后加既番茄汤底,用梭罗鱼熬煮4个钟以上而成,食得出好浓既鲜鱼汤味,但番茄味就薄弱左啲><
跟番茄汤既海鲜拼盘有石斑鱼、青口、蚬肉、什菇同娃娃菜,全部都好新鲜!尤其鱼肉肉质鲜美嫩滑,蔬菜都系精心挑选过,好鲜甜!
日本山形和牛西冷 西冷系牛肉中脂肪比例较少,无咁肥腻既一个部位,但食落肉质一啲都吾鞋,仲好浓牛肉味,证明牛肉十分新鲜!
文昌手打丸拼盘(墨丸、虾丸、墨汁丸、黑松露丸) 呢四款丸味道各有千秋,手打丸食落特别吾同,无食面粉既感觉,真材实料,口感爽滑。我最欣赏系虾丸,虾既鲜味咸香好突出!
日本豆苗 好得意呀!成棵豆苗上枱,比客人好似收割咁自己剪落去。睇落都洗得好干净,豆苗好鲜嫩翠绿,日本种果然吾同啲~滚一滚就食得,煮太耐会无左爽脆既口感!
新界鱼塘白鳝片 肉质非常爽口,而且鲜味十足,感觉就系超新鲜货色!
鲜嫩爽脆珊瑚蚌 新鲜爽脆!份量都吾少,超满足!
手掌咁长蟹柳肉 完全系长过手掌!食落仲要好有鲜味,吾系普通cheap蟹棒!好有口感,真系吾错!
食完紧系要饮返个椰青水 $42 清甜解渴,完美ending~
老豆要左杯cocktail
海南岛 $88 我吾饮酒,但闻落好香感觉又吾似酒~佢话好好饮~
整体觉得佢地既食物好高质素,有水准,而且服务周到,环境大又具有独特设计风格,令人坐得舒适!值得下次再黎!