2020-02-22
早排听闻系观塘开咗一间日式嘅厨师发板铺头,今日终于抽倒时间book到去食啦!餐厅装修几骨致,同师傅倾计都倾得好开心!我点左一个每位$880嘅omakase,首先先试吓佢啲渍物,分别有萝卜、牛蒡、红酒荞头,我特别钟意佢嘅牛蒡,之前食过好硬嘅,但系呢一度咬落居然系好爽口!之后到刺身嘅部份,我哋试左带子同赤背,带子嘅食法引到我好深刻!带子两食第一就系师傅一拍即食,我会见到粒带子都好似识郁㗎,大大粒非常之新鲜!第二就系喺带子上加绿茶叶,同样新鲜,不过我比较钟意第一个食法多啲!非常特别!之后仲食咗珍宝size嘅牡丹虾,佢有一个好特别嘅装饰,系松针,唔食得架!哈哈😄我好钟意佢牡丹虾嘅调味,系自家制虾粉,令到虾嘅鲜味更浓郁更出!之后就食咗个葱吞拿鱼溶饭,睇住师傅blend 开新鲜嘅吞拿鱼,美味!终于进入寿司🍣之旅!师傅介绍咗一种我之前未食过嘅鱼,系针鱼。鱼嘅味道淡淡的,再搽左薄薄一层嘅酱油,可以唔驶点豉油,有淡淡的鱼香味,唔错!鲣鱼而家种鱼师傅话系吞拿鱼近亲,唔怪之得我咁钟意食啦!吞拿鱼是我的最爱💕安康鱼鱼肝手卷呢一种手卷我系第一次识嘅,鱼肝味好浓郁,加少少青瓜,可以冲淡啲腻味,呢个配合好好!食过都
带子两食
终于进入寿司🍣之旅!
师傅介绍咗一种我之前未食过嘅鱼,系针鱼。
鲣鱼
安康鱼鱼肝手卷
呢一种手卷我系第一次识嘅,鱼肝味好浓郁,加少少青瓜,可以冲淡啲腻味,呢个配合好好!食过都想再食。
最后饮埋个面豉汤,食埋雪糕,我就满载而归啦!今天真的100分满足😉😉