2016-09-23
秋风起又系时候打下边炉,第一次试粥底火锅,真系要睇埋个餐牌先知点食,但店员都好有心机咁讲咗一次。1. 先食海鲜 2. 放入汤底配料 3. 拣6款边炉配料 4. 食完肉类后加入粥底5. 大火滚就食得粥一来就有好多海鲜!2-3人有6款海鲜,包括鲜虾,膏蟹,蚬仔,鲍鱼,蛏子,鱼肉。好丰富呀!最重要既系只蟹仲郁紧架,超新鲜呀!仲要好有心机咁摆得好靓。超有气势,另外同时亦准备好了汤底配料,有南瓜粒,芋头粒,菜甫粒同埋甜粟米。第一款:先来了点虾,我们有3人,每人有2只虾。就算唔沾酱油都可以食到虾既鲜甜同埋肉质爽口,系新鲜虾!第二款:跟住我就忍唔住要落蟹啦,因为见到仲郁下郁下,非常新鲜!仲有好多蟹膏Tim ah, 熟咗之后d蟹膏更香更有口感,每只蟹都有唔少蟹膏,食左一啖之后都仲有好多膏,甘香!而蟹肉亦都系一梳梳,蟹味十足,鲜甜!第三款:之后陆陆续续食其他海鲜,我觉得蛏子真系超级好味,好肥美,鲜甜,肉质弹牙,每人得一只,但好大只,到依家都仲回味紧。第四款:鱼肉亦都系有质素之选,睇落平平无奇,食落又滑又厚肉,鱼味香浓,正。第五款:蚬要好食最紧要系甜,呢度既蚬唔大只,但好鲜甜,超正,美中不足都系有少少沙。
1. 先食海鲜
2. 放入汤底配料
3. 拣6款边炉配料
4. 食完肉类后加入粥底
5. 大火滚就食得粥 一来就有好多海鲜!2-3人有6款海鲜,包括鲜虾,膏蟹,蚬仔,鲍鱼,蛏子,鱼肉。好丰富呀!最重要既系只蟹仲郁紧架,超新鲜呀!仲要好有心机咁摆得好靓。 超有气势,另外同时亦准备好了汤底配料,有南瓜粒,芋头粒,菜甫粒同埋甜粟米。 第一款:先来了点虾,我们有3人,每人有2只虾。就算唔沾酱油都可以食到虾既鲜甜同埋肉质爽口,系新鲜虾! 第二款:跟住我就忍唔住要落蟹啦,因为见到仲郁下郁下,非常新鲜!仲有好多蟹膏Tim ah, 熟咗之后d蟹膏更香更有口感,每只蟹都有唔少蟹膏,食左一啖之后都仲有好多膏,甘香!而蟹肉亦都系一梳梳,蟹味十足,鲜甜! 第三款:之后陆陆续续食其他海鲜,我觉得蛏子真系超级好味,好肥美,鲜甜,肉质弹牙,每人得一只,但好大只,到依家都仲回味紧。
第六款:食到最后一款我都已经6成饱。而鲍鱼系十分之弹牙,爽口得黎又唔会韧。 食完海鲜之后就放咗d汤底配料,然后边炉配料就上啦!
打边炉又点少得肥牛呢,有2碟!! 肥牛切得比较厚,有d咬口,但牛味浓,而且不会过肥。 另外点了手打牛丸,花枝丸和鱼皮饺。花枝滑真系必点!超爽口弹牙,食都索索声,又滑又牙,正。 由于冇咩菜既选择,最后拣了比较件康既准山!这里的准山真系要大赞,鲜甜爽口又冇喳又唔会有一阵鯹味,放喺汤度吸收晒所有精华! 最后就梗系上个养生白粥吸收下 火锅入面既精华啦。用大火滚完之后,所有汤入面既精华同绵绵既白粥混合一体。可见个粥已成金黄色,因为南瓜粒都溶哂,而个味道系超浓,依然有蟹膏既香味,仲好鲜甜,仲有适量既油份,香滑绵,100%满足😌