2024-09-26 775 浏览
今次同朋友lunch去食椰子鸡火锅,真系鲜味非常!一入到去餐厅见到绿色嘅餐具,觉得好似翡翠咁靓,餐厅系用纯正嘅椰子水来做汤底,系4个椰子1锅汤,不加1滴水~鸡只是用上海南文昌鸡!原来国内已经超60间分店~ 鲜椰水汤底加入新鲜鸡肉,再加埋无花果一齐煲,等佢哋相融,味道更加丰富。最细心嘅系,佢哋用咗一个蓝色小沙漏来计时,煲五分钟,感觉好有仪式感!鸡汤一煲好之后,汤底呈现出纯色,完全唔似其他火锅咁混浊,望落去就已经好吸引。鸡肉煲到鲜嫩,每一口都好juicy,真系唔会有一丝油腻感,味道好鲜味!饮完椰子汤,感觉身心都被滋润咗,暖胃有满足感!食完椰子鸡之后,我哋继续加水打边炉,叫咗牛肉片、鲜鱼片、羊苏笋、菇菌拼盘、椰子面,仲有娃娃菜生菜。每样食材都好新鲜,特别系牛肉片,切得薄薄一片,煮熟之后滑到唔得了,口感极佳。而鲜鱼片就更加唔使讲,煮一煮就变得嫩滑,入口爽口弹牙,真系好享受。羊苏笋食落去脆口,搭配上椰子面,味道更加丰富,完美融合。而菇菌拼盘入面有多种菇,食到最后,汤底已经吸收咗所有食材嘅精华,味道更加浓郁,真系每一口都好满足!熟食麻辣鸡肾真系劲好食!辣味适中,唔会太过刺激,啖啖都系香气,完全停唔

羊苏笋食落去脆口,搭配上椰子面,味道更加丰富,完美融合。

熟食麻辣鸡肾真系劲好食!辣味适中,唔会太过刺激,啖啖都系香气,完全停唔到口!